GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik

Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2024 / 08:21
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.

Trgovanje u petak završio je na vrijednosti od 1423,68 bodova, što je 0,1 posto više nego prošli petak. Burzovni mešetari ostvarili su promet od 11,6 milijuna eura.

Ovog su tjedna najviše porasle dionice Petrola. Na kraju tjednog trgovanja za dionicu je trebalo izdvojiti 27,80 eura, što je 3,35 posto više nego prošli petak.

Petrol je prije tjedan dana objavio da su uprava i nadzorni odbor društva predložili skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022. godinu.

U prvom kvartalu ove godine slovenski burzovni indeks SBITOP zabilježio je iznimnih 17% rasta, što je u usporedbi s manje izraženim rastom drugih svjetskih tržišta, poput NASDAQ-a i S&P 500 s oko 12% (mjereno u eurima) i njemački DAX s 10%, prilično izvanredan. Visoki rast domaćeg indeksa nije bio iznenađujući jer slovenska poduzeća posluju stabilno i učinkovito, financijski su zdrava s niskom zaduženošću i privlače ulagače visokim dividendama.

Prije početka godine domaće tvrtke ocjenjivane su kao financijski atraktivne, a i nakon ovog značajnog rasta njihove vrijednosti ostaju atraktivne. Prvo tromjesečje djelovalo je kao scenarij iz snova za ulagače na globalnim tržištima, uz prigušenu inflaciju, dobre poslovne rezultate za prethodni kvartal, snažno tržište rada i očekivanja da će se kamatne stope u SAD-u znatno smanjivati tijekom godine, što je dodatno potaknulo tržišta.

Tagovi: Ljubljanska borza, SBI TOP, Krka, Petrol, NLB Grupa, Cinkarna, Sava Re, Triglav
PROČITAJ I OVO
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
POTONUĆE
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
PARIZ - Francuske dionice pale su u petak, s indeksom blue chipa u zemlji na putu prema najgorem tjednu u više od dvije godine, dok ulagači procjenjuju potencijalnu pobjedu krajnje desnice na predstojećim parlamentarnim izborima.
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE