GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Argentina ide putem Čilea; evo o čemu se radi

Argentina ide putem Čilea; evo o čemu se radi
RESURSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2023 / 08:30
Autor: SEEbiz
BUENOS AIRES - Zamah iza argentinskog procvata rudarenja litija ubrzano raste.

Smatra se da je zemlja na putu da se mjeri - i potencijalno čak i nadmaši - susjedni Čile kao vodeći proizvođač litija u Latinskoj Americi do 2030., s investitorima i operaterima iz cijelog svijeta koji se bore da se uključe u njegove rastuće pothvate.

Litij, koji se ponekad naziva i "bijelim zlatom" zbog svoje svijetle boje i visoke tržišne vrijednosti, smatra se kritičnom komponentom energetske tranzicije. Najlakši metal na svijetu, litij, obično se koristi u električnim vozilima, mobitelima i punjivim baterijama za prijenosna računala.

Analitičari konzultantske tvrtke za politički rizik Eurasia Group kažu da putanja argentinske proizvodnje litija ovisi o nadolazećim predsjedničkim izborima i načinu na koji njihov ishod utječe na makroekonomske izglede zemlje, kao i o vjerojatnosti intervencionističke politike.

“Ulozi su visoki,” rekli su analitičari Eurasia Groupa u istraživačkoj bilješci objavljenoj 18. rujna. “Ugrožena je ne samo prilika Argentine da razvije robustan lanac opskrbe litijem — i vjerojatno baterijama — nego i napredak globalne energije. tranzicija."

"Ako se uguši bum litija u Argentini, to će spriječiti opskrbu potrebnu za poticanje revolucije električnih vozila (EV), posebno kasnije ovog desetljeća kada se očekuje da će se osnove ponude i potražnje za litijem pooštriti", dodali su.

Latinska Amerika trenutačno opskrbljuje oko 35% svjetskog litija, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, s Čileom (26%) i Argentinom (6%) koji prednjače. Procjenjuje se da regija sadrži više od polovice svjetskih rezervi litija, uglavnom u Argentini (21%) i Čileu (11%).

Trenutno Argentina ima dva projekta vađenja litija, jedan u sjevernoj pokrajini Catamarca i drugi u susjednoj Salti. Predviđa se da će obje operacije udvostručiti proizvodnju 2024. godine, a trenutno je u izgradnji dodatnih 10 projekata.

Rastući zamah iza rudarskog procvata u zemlji znači da analitičari Eurasia Group očekuju da će se proizvodnja litija u Argentini upeterostručiti iduće godine i približno deseterostruko do 2027. godine.

Tagovi: Argentina, Čile, litij
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE