GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna zbog inflacije

Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna zbog inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2022 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago porasle, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima, no trguje se oprezno jer se zbog visoke inflacije očekuje povećanje kamata regionalnih središnjih banaka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,2 posto. U Šangaju su, pak, skliznule 0,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su podaci koji ukazuju na ubrzanje rasta najvećih regionalnih gospodarstva, nakon ukidanja strogih restriktivnih mjera u vezi covida-19.

Jutros je, naime, objavljeno da je aktivnost u kineskom uslužnom sektoru u lipnju dosegnula najvišu razinu u gotovo godinu dana, dok je u Japanu u istom mjesecu aktivnost u uslužnom sektoru porasla najviše u više od osam godina.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i vijesti da bi predsjednik SAD-a Joe Biden u cilju suzbijanja inflacije mogao smanjiti carine na uvoz nekih kineskih proizvoda.

No, na tržištima ne vlada euforija jer inflacija i dalje raste u zemljama regije, pa se očekuje povećanje kamatnih stopa središnjih banaka.

To su i glavni razlozi zbog kojih je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica od početka godine na gubitku oko 16 posto.

Tako se očekuje da će danas australska središnja banka povećati ključne kamate za 0,50 postotnih bodova.

To bi ovoga mjeseca mogla učiniti i južnokorejska središnja banka, s obzirom da je jutros objavljeno da je inflacija u toj zemlji u lipnju dosegnula 6 posto na godišnjoj razini, najviše od financijske krize.

Podršku tržištima pruža, pak, blagi rast američkih terminskih indeksa, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne, dok se jučer zbog praznika u SAD-u nije radilo.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 105,19 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,08 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 135,05 na 136,20 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0435 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0430 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,23 posto, na 113,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,94 posto, na 110,53 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE