GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori ne žele riskirati

Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori ne žele riskirati
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2023 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama danas cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta idućih dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7.00 sati u minusu 0.2 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0.2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju pale između 0.2 i 0.8 posto.

Azijski su ulagači oprezni pri kupnji dionica jer se rast gospodarstava u regiji usporava, kao i rast američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija, dok japanska središnja banka najavljuje odmicanje od izuzetno poticajne monetarne politike.

Uz to, ulagaču su na oprezu i zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0,05 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,6, a Nasdaq indeks 1 posto. Posljedica je to nesklonosti ulagača prema riziku uoči izvješća o inflaciji. Danas će biti objavljeno izvješće o potrošačkim, a u četvrtak o proizvođačkim cijenama u SAD-u u kolovozu.

Analitičari očekuju daljnje popuštanje inflacijskih pritisaka. U tom slučaju, tržište bi moglo nastaviti rasti jer bi to potvrdilo nade ulagača da američka središnja banka neće dodatno povećavati kamatne stope.

No, jučer je ulagače zabrinuo skok cijena nafte za više od jedan posto, na nove najviše razine u ovoj godini, što bi moglo osjetno utjecati na rast inflacije idućih mjeseci.

U tom bi slučaju inflacija ostala povišena, pa bi i kamate Feda ostale povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo. A to bi negativno utjecalo na tržište kapitala.

"Ulagači su zabrinuti zbog prilično agresivnog rasta cijena energenata posljednjih tjedana jer bi to moglo navesti Fed na povećanje kamata u studenome", kaže Thomas Hayes, predsjednik u tvrtki Great Hill Capital.

I dok je u ponedjeljak tehnološki sektor podržao rast S&P 500 i Nasdaq indeksa, jučer je bio uteg.

Cijena dionice Oraclea potonula je 13 posto nakon što je taj softverski div objavio nešto slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate i slabije procjene poslovanja u idućem razdoblju.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon dva dana pada. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104.67 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104.60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 146.60 na 147.35 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0745 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0770 dolara.

Cijene su nafte, pak, dosegnule nove najviše razine u ovoj godini. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.24 posto, na 92.30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.28 posto, na 89.10 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE