GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, cijena nafte premašila 115 dolara

Azijska tržišta: Indeksi porasli, cijena nafte premašila 115 dolara
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2022 / 07:22
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle jer je ulagače ohrabrio jučerašnji oporavak Wall Streeta, dok se cijena barela nafte na londonskom tržištu, nakon više od sedam godina, probila iznad razine 115 dolara.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,5 i 1,5 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto, nakon dva dana pada.

To se zahvaljuje predsjedniku Feda Jerome Powellu, koji je u izvješću Kongresu o gospodarskoj situaciji kazao da će se na sjednici čelnika Feda u ožujku založiti za povećanje ključnih kamata za 0,25 postotnih bodova.

To je oraspoložilo ulagače jer je dosad prevladavalo mišljenje da bi, kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, središnja banka mogla povećati kamate za oštrih 0,50 postotnih bodova.

Burzovni indeks u Australiji skočio je, pak, zahvaljujući rastu cijena dionica velikih rudarskih kompanija jer posljednjih dana, uz cijene nafte, snažno rastu i cijene drugih sirovina.

No, podaci koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva negativno su utjecali na burzu u Šangaju.

Unatoč jučerašnjem skoku Wall Streeta, na azijskim se burzama ipak trguje opreznije dok ulagači prate vijesti o daljnjim napadima ruskih trupa na ukrajinske gradove.

Uz to, ulagači procjenjuju kako bi nastavak rata u Ukrajini i sankcije Zapada protiv Rusije mogli utjecati na financijska tržišta i globalno gospodarstvo.

Dolar blago ojačao, cijena nafte iznad 115 dolara

Cijene su nafte, pak, nastavile snažno rasti jer se trgovci plaše da će idućih mjeseci pasti isporuke 'crnog zlata' iz Rusije zbog sankcija Zapada protiv te zemlje, ali i povlačenja zapadnih naftnih kompanija iz Rusije.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 3,09 posto, na 116,42 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 118,22 dolara, novu najvišu razinu u više od sedam godina.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 2,43 posto, na 113,30 dolara.

„Oko 30 posto europskog uvoza plina i nafte stiže iz Rusije, a Rusija čini i otprilike 11 posto svjetske proizvodnje nafte. Ukratko, ulagači se plaše stagflacijskog udara”, kaže Shane Oliver, strateg u fondu AMP.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,43 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 115,05 na 115,65 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1110 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1115 dolara. Tečaj eura kreće se blizu najnižih razina od svibnja 2020. godine.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
RAST
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
ŠANGAJ - Hong Kong je prednjačio među azijsko-pacifičkim dionicama u petak dok su tržišta pratila rast Wall Streeta, uz obnovljene nade u smanjenje stopa od strane američke središnje banke koja je ojačala tržišno raspoloženje.
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
KAMATNE STOPE
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
LONDON - Očekivano, britanska središnja banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti središnju kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila rast indeksa, ali i nešto slabiji promet.
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE