GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća

Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 10:22
Autor: SEEbiz
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.

Procijenili su da je svjetska potrošnja u 2023. iznosila 221 milijun hektolitara (mhl), što je smanjenje od 2,6 posto u odnosu na 2022. i 7,5 posto u odnosu na 2018. godinu, prenosi Reuters.

U ovoj organizaciji smatraju da su geopolitičke napetosti, posebice rat u Ukrajini i energetska kriza, uz poremećaje u globalnom opskrbnom lancu, najviše utjecale na ovakvo stanje na tržištu. To je dovelo do viših troškova proizvodnje i distribucije, što je značajno povećalo maloprodajne cijene vina i smanjilo ukupnu potražnju.

Prema izvješćima, prošlogodišnji pad potražnje bio je posebno izražen u Kini, a procijenjen je na minus 25 posto.

Potrošnja vina tamo je naglo porasla na prijelazu stoljeća u skladu s rastućom srednjom klasom. Ali pao je više od 60 posto u proteklih pet godina, uglavnom zbog ograničenja povezanih s pandemijom i rastućih cijena. Kad je riječ o robnoj razmjeni, ukupni obujam smanjen je za 6,3 posto, dok je vrijednost robne razmjene pala za 4,7 posto i iznosila je 36 milijardi eura. OIV je dodatno snizio procjenu prošlogodišnje proizvodnje vina na 237 milijuna hl, što je 10 posto ispod proizvodnje iz 2022. godine i najmanje u više od 60 godina.

Kako se objašnjava, pad proizvodnje posljedica je vremenskih nepogoda, ranog mraza, obilne oborine s jedne i suše s druge strane te popratnih gljivičnih oboljenja, kako na sjevernoj tako i na južnoj hemisferi.

Agencija podsjeća da je Italija proizvela 38,3 milijuna hektolitara vina, što je najmanje od 1950. godine, tj. pad od više od 23 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je izgubio poziciju vodećeg proizvođača i to je sada Francuska.

Tagovi: vino, vinarstvo, vinari
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su porasla u ponedjeljak, prateći dobitke Wall Streeta, dok ulagači iščekuju gospodarske podatke iz cijele regije ovog tjedna.
Što će biti katalizator novog uzleta bitcoina? Insajderi se klade na ovu opciju
KRIPTOVALUTE
Što će biti katalizator novog uzleta bitcoina? Insajderi se klade na ovu opciju
NEW YORK - Nakon dugo očekivanog pokretanja američkih bitcoin fondova kojima se trguje na burzi u siječnju i ažuriranja softvera jednom u četiri godine pod nazivom "prepolovljavanje" prošlog mjeseca, veliko pitanje u glavama mnogih kripto ulagača bilo je što će pokrenuti sljedeći rast najveće kriptovalute?
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
STATISTIKA
Broj svinja u Sloveniji lani najmanji od 1991.
LJUBLJANA - Lani je u Sloveniji u odnosu na prethodnu godinu smanjena proizvodnja kravljeg mlijeka, govedine i svinjetine. S druge strane, povećana je proizvodnja mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mesa te kokošjih jaja.
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
TURIZAM
Crnoj Gori nedostaje visokoplatežnih gostiju
PODGORICA - Iako se ove godine najavljuje izvrsna turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima vezanim za infrastrukturu i tržišnu ponudu, kao i nedostatkom platežno sposobnih gostiju.
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street u plusu četvrti uzastopni tjedan
NEW YORK - Indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok su na europskim burzama cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE