GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, investitori oprezni uoči sjednice Feda

Azijska tržišta: Indeksi porasli, investitori oprezni uoči sjednice Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2021 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, no trguje se oprezno uoči sjednice čelnika američka središnje banke koji će, kako se očekuje, najaviti smanjenje poticaja gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju pale između 0,6 i 1,6 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 1,2 posto.

Većina azijskih burzi prati jučerašnji rast Wall Streeta, gdje su najvažniji indeksi dosegnuli nove rekordne razine.

S&P 500 porastao je u 12 od posljednjih 14 trgovinskih dana jer su kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija bolji nego što se očekivalo.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 39 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

„Nastavlja se pozitivno raspoloženje u vezi zarada, premda su neke velike kompanije podbacile u odnosu na očekivanja”, kaže Kristina Hooper, glavna analitičarka u tvrtki Invesco.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna redovna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja počinje u utorak, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje.

Očekuje se da će čelnici Feda odobriti plan smanjenja programa kupnje obveznica, vrijednog 120 milijardi dolara mjesečno, koji je podržavao likvidnost, a time i rast tržišta kapitala od početka pandemije koronavirusa.

Ulagači će pažljivo pratiti poruke u vezi ključnih kamatnih stopa i inflacije. Većina analitičara smatra da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovici iduće godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata.

Ostaje za vidjeti kako će tržište reagirati na poruke Feda, s obzirom da je labava monetarne politika znatno pridonijela rastu S&P 500 indeksa od početka godine za 22,8 posto.

„Ovo će biti važna sjednica Feda. Očekujemo da ćemo doznati plan smanjenja iznosa za kupnju obveznica”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Investment Management.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,25 posto, na 93,92 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,07 posto, na 113,90 jena.

No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1605 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,15 posto, na 84,85 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela gotovo nepromijenjena, na 84,05 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE