GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi rastu u iščekivanju trgovinskih razgovora Kina-SAD

Azijska tržišta: Indeksi rastu u iščekivanju trgovinskih razgovora Kina-SAD
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ -  Na azijskim burzama cijene dionica u utorak su porasle, prateći dobitke na Wall Streetu, budući da investitore nisu uznemirile najnovije kineske mjere odmazde prema SAD-u već čekaju rezultate ovotjednog sastanka američkih i kineskih trgovinskih dužnosnika.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto, dok je japanski Nikkei ojačao 1,7 posto.

U znatnom plusu bio je i indeks hongkonške burze, za 2,2 posto, dok su australska i novozelanska burza bilježile tek blage dobitke, od otprilike 0,3 posto.

Azijske burze tako prate dobitke na Wall Streetu, gdje je u ponedjeljak Dow Jones indeks porastao za 1,3 posto, na 27.791 bod, ostvarivši rast sedmi trgovinski dan zaredom, što je njegov najdulji pozitivni niz od rujna 2019.

Istodobno, S&P 500 ojačao 0,27 posto, na 3.360 bodova i sada je 0,9 posto ispod rekordne razine ostvarene u veljači, dok je Nasdaq pao 0,39 posto, na 10.968 bodova.

Investitori s nestrpljenjem čekaju subotnji sastanak visokih američkih i kineskih trgovinskih dužnosnika radi revizije prvih šest mjeseci primjene prve faze njihovog trgovinskog sporazuma.

I dok Kina znatno zaostaje s planiranom kupnjom energije i poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a, tržišta pretpostavljaju da bi trgovinske veze između dva najveća svjetska gospodarstva trebale ostati neokrznute sve očitijim raspadom njihovih diplomatskih odnosa.

Naime, na tržištima se moglo osjetiti olakšanje odlukom Kine da sankcionira 11 američkih građana, što je njezin odgovor na američke sankcije kineskim pojedincima zbog Hong Konga, čime bi, izgledno je, mogla završiti ova runda diplomatskih sukoba između Kine i SAD-a.

"Taj kineski potez nije obuhvatio Bijelu kuću. To nam pruža olakšanje, čini se da Kina i dalje daj prioritet dijalogu o trgovini i da neće ljuljati brod do točke kad bi se mogao prevrnuti", smatra Vishnu Varathan, glavni ekonomist u Mizuho banci.

Tečaj dolara zaustavio klizanje

U međuvremenu, dolarov indeks oporavio se s najniže razine u zadnje dvije godine od 92,495 bodova, zabilježene u petak. Jutros iznosi 93,568 bodova, a valutni trgovci kažu da je njegov rast posljedica kratkoročne korekcije nakon 7-tjednog pada.

Tečaj eura, pak, oslabio je u utorak 0,5 posto prema dolaru, na 1,1745 dolara. Istodobno, tečaj jena stagnirao je prema američkoj valuti, pa se njome trguje po 106,7 jena.

"Čini se da je klizanje tečaja dolara zasad zaustavljeno. Iako su pregovori o fiskalnim poticajima zastali, barem se izbjeglo potpuno ukidanje isplate pomoći nezaposlenima", kaže Minori Uchida, glavni valutni analitičr u MUFG banci.

Naime, američki predsjednik Donald Trump potpisao je u subotu izvršne uredbe kojima je uspostavio daljnju isplatu pomoći nezaposlenim Amerikancima i suspendirao plaćanje poreza na dohodak.

Kongresni čelnici i dužnosnici Trumpove administracije u ponedjeljak su kazali da su spremni nastaviti s pregovorima o novim fiskalnim poticajima gospodarstvu, vrijednima između 1.000 i 1.500 milijardi dolara.

"Gledajući reakciju tržišta, čini se da investitori smatraju kako bi moglo doći do političkog dogovora o fiskalnim poticajima", ističe Takafumi Yamawaki, ćelnik istraživanja pri JPMorganu.

Na naftnim tržištima cijene su također porasle, pa tako barel Brenta u Londonu stoji 45,16 dolara ili 0,4 posto više nego dan ranije, a na američkom 42,18 dolara ili 0,6 posto više.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE