GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu

Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2024 / 13:31
Autor: SEEbiz
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.

Istaknuo je kako je Hrvatska u posljednje tri godine zabilježila značajno brži ekonomski rast od zemalja europodručja i ostalih zemalja EU zahvaljujući turističkim prihodima koji su se snažno oporavili nakon koronakrize, domaćoj potražnji te financijskim injekcijama i priljevom novca iz EU.

"Kombinacija visokih stopa rasta i inflacije doprinijela je brzom smanjenju javnoga duga, što bi ukoliko se nastavi ovim tempom u ovoj godini moglo rezultirati konačnim padom hrvatskog javnoga duga ispod kriterija od 60 posto BDP-a.

U takvim uvjetima država će se morati manje zaduživati pa bi bilo poželjno da sva buduća izdanja obveznica i vrijednosnih papira ostanu na domaćem tržištu kapitala. To će povećati broj malih ulagača koji će lakše kupiti manje rizičan ulagački proizvod što je vrlo važno za poticanje razvoja domaćeg tržišta kapitala kojem sada trebaju mali investitori. Odlično je da nakon financijske krize prvi puta imamo primjetan oporavak tržišta kapitala u RH. Crobex je dosegao rekordnu vrijednost u zadnjih deset godina što pokazuje optimizam domaćih investitora zbog solidnih poslovnih rezultata hrvatskih firmi", rekao je Žigman.

Međutim, upozorio je da s ovakvim optimizmom dolazi i potreba za oprezom. Prema analizama HANFA-e, dionička tržišta u Europi su s aspekta slabog gospodarskog rasta realno precijenjena.

Ante Žigman pritom je naglasio da na tom valu pozitivnih očekivanja raste i interes za još rizičnijom imovinom: "U 2024. vidljiv je značajan porast vrijednosti špekulativnih klasa imovine, poput kriptovaluta, pri čemu su najistaknutije, poput Bitcoina, zabilježile rast od 68 %. Mlađi investitori skreću prema nereguliranim tržištima, a broj njihovih transakcija na svjetskoj je razini dosegnuo rekordne razine.

Također, danas je globalni dug privatnog sektora duplo veći od javnog duga koji nažalost ostaje u slučaju usporavanja ekonomskog rasta ili pojave novih kriza. I financijski sektor je sada optimističniji od realnih gospodarskih kretanja, a sve pod pretpostavkom da će brzo doći do smanjenja kamatnih stopa.

Treba imati na umu da se to možda i neće dogoditi, a u takvom bi scenariju to dovelo do brze reakcije i brzog pada globalne vrijednosti tržišta što bi imalo utjecaja i na domaće tržište. Već smo u povijesti vidjeli što ciklički slijedi nakon pretjeranog optimizma i kako ispuhivanje vrijednosti može utjecati na njihovu imovinu i novac njihovih ulagača.

Dugoročna stabilnost i održivost je važna za financijski sektor, ne samo zbog balansa u slučaju jačanja tradicionalnih sistemskih rizika već i zbog pravovremene zaštite od novih rizika kao što su rizici od kibernetičkih napada te klimatski rizici.

Primjena umjetna inteligencije također zahtjeva visoki oprez jer njihova primjena, primjerice u marketingu može rezultirati pojačanu rizičnih financijskih proizvoda ili savjeta za kupnjom tih proizvoda neovisno o potencijalnom padu pojedini klasa imovine.

Sve veća automatizacija poslova u financijskom sektoru kroz informacijske sustave povećava negativne posljedice u slučaju cyber napada jer se gubi ljudski potencijal da u kratkom roku zamjeni sustave umjetne inteligencije".

Tagovi: ŽIGMAN, HANFA, OBVEZNICE
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE