GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi rastu zbog nade u dogovor Britanije i EU

Azijska tržišta: Indeksi rastu zbog nade u dogovor Britanije i EU
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.12.2020 / 08:36
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava i trgovinskom dogovoru između Europske unije i Britanije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,35 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,8 posto. U Šangaju su, pak, pale oko 0,4 posto.

Rast većine azijskih burzovnih indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će prije božićnih blagdana Europska unija i Britanija postići dogovor o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Tu nadu potaknuli su dužnosnici obje strane koji su jučer poručili da je dogovor blizu.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će vlasti najvećih zemalja svijeta još dulje vrijeme fiskalnim i monetarnim poticajima podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, a da će se, zahvaljujući cijepljenu protiv covida-19, gospodarska aktivnost uskoro normalizirati.

„Ulagači su skloni rizičnijim investicijama zahvaljujući optimizmu zbog cjepiva, poticajnih mjera u SAD-u, kao i uvjerenja da će EU i Britanija postići dogovor o trgovinskim odnosima”, pišu analitičari ANZ banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

U Šangaju je, pak, burzovni indeks pao jer je oštro potonula, više od 8 posto, cijena dionice Alibabe, nakon medijskih izvješća da će kineske vlasti pokrenuti istragu zbog sumnje u monopolsko ponašanje tog tehnološkog diva.

Inače, obujam trgovanja na azijskim burzama jutros je manji od uobičajenog jer je na većini tržišta ovo posljednji trgovinski dan uoči božićnih blagdana.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,23 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,44 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,45 na 103,55 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,2205 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2180 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 48,50 dolara, a na londonskom tržištu 0,9 posto, na 51,65 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE