GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta; Mješovita izvedba indeksa

Azijska tržišta; Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2023 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
HONG KONG - Na azijskim tržištima u ponedjeljak su vladala mješovita stanja nakon što je američki Kongres u posljednjem trenutku usvojio dogovor za vikend kako bi se izbjegla skupa obustava rada vlade.

Kad se to ometanje ukloni, barem privremeno, pozornost ulagača sada će se vjerojatno vratiti na izglede američkih stopa, sa šefom Federalnih rezervi Jeromeom Powellom koji će održati govor kasnije u ponedjeljak, a ključni podaci o poslovima bit će objavljeni kasnije tijekom tjedna.

Američke dionice završile su u petak uglavnom na padu jer se činilo vjerojatnim obustavljanje rada vlade nakon što su tvrdokorni republikanci odustali od ranijeg plana da zadrže svjetla upaljenima, pri čemu su Dow i S&P 500 pali za 0,5 odnosno 0,3 posto, dok je Nasdaq uspio mali porast.

U azijskoj trgovini u ponedjeljak, Tokio je predvodio dobitnike, skočivši za 1,4 posto nakon što je istraživanje Bank of Japan Tankan pokazalo povećanje optimizma među najvećim proizvođačima u zemlji kako se poslovno povjerenje poboljšalo drugi kvartal zaredom u rujnu.

Taipei, Jakarta, Bangkok i Singapur također su napredovali, dok su Hong Kong, Južna Koreja i Indija zatvoreni zbog praznika. Tržišta u kontinentalnoj Kini zatvorena su zbog jednotjednog praznika.

U minusu su bili Sydney, Wellington, Kuala Lumpur i Manila.

"Financijska tržišta su se pripremala za zatvaranje, tako da postoji element olakšanja, ali to je samo privremeno podizanje jednog od oblaka koji sada visi nad tržištima", rekao je za Bloomberg Yung-Yu Ma, glavni direktor za investicije u BMO Wealth Management.

"Kamatne stope i agresivnost Feda ostaju naziv igre i glavni pokretač tržišta u sljedećih nekoliko tjedana."

S izbjegnutom obustavom rada američke vlade, oči će ponovno biti uprte u čelnika Feda Powella -- koji se u ponedjeljak pridružuje predsjedniku Feda Philadelphije Patricku Harkeru na okruglom stolu s radnicima i vlasnicima malih poduzeća -- za bilo kakve nagovještaje o stopama i ključnim poslovima podaci kasnije tijekom tjedna.

"Budući da je jedna od rupa u gospodarskom rastu u četvrtom tromjesečju naizgled privremeno popunjena, ulagači su isprva reagirali s osjećajem olakšanja tijekom otvaranja azijskog tržišta u ponedjeljak", rekao je Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

"Međutim, postavlja se pitanje hoće li tržište ovu dobru vijest za gospodarstvo protumačiti kao lošu vijest za dionice."

S pomicanjem fokusa natrag na "jastrebove" Fed, "izvješće o zapošljavanju od petka moglo bi pružiti dragocjene uvide u budući smjer prinosa i dionica u SAD-u, pod pretpostavkom da kamatne stope ostaju ključni fokus za ulagače, jer će izvješće značajno utjecati na Fedov odgovor, “ rekla je Innes.

U petak je predsjednik FED-a New Yorka John Williams rekao da bi se stope mogle neko vrijeme zadržati na sadašnjim najvišim razinama.

Na forex tržištima jen je slabio prema psihičkoj razini od 150 za dolar.

Slabost jena potiče špekulacije da bi vlada mogla uskočiti kako bi poduprla valutu, koja je spriječena odbijanjem Banke Japana da odustane od svoje ultra labave monetarne politike, iako Federalne rezerve razmatraju daljnje podizanje kamatnih stopa.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE