GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprez investitora, indeksi stagniraju

Azijska tržišta: Oprez investitora, indeksi stagniraju
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa, pa su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je blago pao.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Australiji porasle između 0,1 i 0,7 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu blago su pale.

Suzdržanost ulagača posljedica je zabrinutosti zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Kini, nekim europskim zemljama, kao i pojedinim saveznim državama SAD-a, koja su otvorila svoja gospodarstva, nakon blokade zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.

Unatoč rastu broja oboljelih u nekim saveznim državama, predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je jučer da SAD neće uvesti novi krug restriktivnih mjera.

Ulagači su oprezni i zbog toga što posljednji podaci pokazuju da se američko gospodarstvo od koronakrize možda neće oporaviti toliko brzo, koliko su se nadali.

Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je prošloga tjedna za 1,5 milijuna, gotovo isto kao tjedan dana prije.

To su slabiji podaci nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, a ukupan broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima ostaje visoko na 20,5 milijuna, što pokazuje da tržištu rada predstoji dugi put oporavka.

Predsjednica Fedove podružnice u Clevelandu Loretta Mester kazala je jučer da bi povratak američkog gospodarstva na razine od prije koronakrize mogao potrajati godinu, dvije. Pritom bi u 2020. godini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti 6 posto, dok bi stopa nezaposlenosti krajem godine mogla iznositi oko 9 posto.

„Ulagači su odlučili predahnuti i pričekati nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište. Svi se slažu da je gospodarstvo na putu oporavka, no na tom će putu biti i prepreka, kao što je ovaj rast broja zaraženih”, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,43 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,12 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 106,75 na 106,90 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1210 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1235 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,6 posto, na 39,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 41,70 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE