GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2020 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, a trguje se oprezno jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava zbog drugog vala širenja koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, no i dalje se kreće blizu najniže razine u dva mjeseca na koju je skliznuo prošloga tjedna.

Taj je indeks na putu znatnih gubitaka u rujnu, nakon što je porastao tri mjeseca zaredom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,5 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrili su solidni gospodarski pokazatelji iz Kine, objavljeni tijekom vikenda, kao i rast burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak.

No, trguje se oprezno jer se oporavak najvećih svjetskih gospodarstava usporava zbog drugog vala širenja koronavirusa.

Neke europske zemlje bilježe rekordni broj novooboljelih, primjerice, Francuska i Britanija, zbog čega uvode nove mjere socijalnog 'lockdowna'.

U SAD-u je, pak, ukupan broj zaraženih premašio 7 milijuna, pri čemu je broj umrlih od covida-19 dosegnuo 200 tisuća, najviše u svijetu.

Prema podacima Reutersa, broj zaraženih u svijetu dosegnuo je 32,88 milijuna, dok je broj umrlih dosegnuo 992.953, pa neke zemlje uvode nove restriktivne mjere, koje će loše utjecati na gospodarstvo.

„Oblaci su se počeli skupljati nad razvijenim svijetom kako se povećava politička nesigurnost u SAD-u i Europi, uz porastu broja slučajeva covida-19. Iako se vlade klone ponovnog uvođenja 'zaključavanja' u cijeloj zemlji, lokalna ograničenja i ograničenja u pojedinim sektorima mogu potrajati neko vrijeme i to će sputavati gospodarsku aktivnost", kaže Kerry Craig, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon snažnog rasta prošloga tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,48 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,60 bodova, što je bila njegova najviša razina u dva mjeseca.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 105,60 na 105,45 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1630 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Cijene su nafte, pak, jutros dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna skliznule više od 2 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 30-ak centi, na 41,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 20-ak centi, na 40,04 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE