GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa

Azijska tržišta: Oštar pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 07:48
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u petak oštro pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjavaju podaci koji ukazuju na spori oporavak gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,6 posto, pa je na putu tjednih gubitaka od oko 2,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 2,7 posto.

Nakon što se danima azijski MSCI indeks kretao na najvišim razinama u dvije i pol godine, jutros je oštro pao jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu po najvećim dnevnim stopama od polovice lipnja.

Dow Jones skliznuo je 2,8 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,5, a Nasdaq indeks gotovo 5 posto, što je ponajviše posljedica korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, koji je mjesecima predvodio oporavak tržišta.

S&P indeks tehnološkog sektora potonuo je jučer 6 posto, pri čemu su oštro pale cijene dionica Applea, Microsofta, Amazon.coma, Tesle, Nvidie...

Tržište je posljednjih pet mjeseci snažno poraslo s višegodišnjih najnižih razina, na koje je palo u ožujku, zahvaljujući dosad nezabilježenim monetarnim i fiskalnim poticajnim mjerama.

No, čini se da su ulagači postali previše optimistični, s obzirom da su S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine, premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo.

„Posljednjih mjeseci tržište nije obraćalo pažnju na povećane rizike. Sada smo udaljeni oko 60 dana od predsjedničkih izbora u SAD-u, pa su se ulagači možda malo uplašili. Situacija u gospodarstvu se postupno poboljšava, no ono je i dalje krhko”, kaže Emily Roland, direktorica strategije u tvrtki John Hancock Investment Management.

A da se gospodarstvo postupno oporavlja, ali sporo, ukazuju i jučer objavljeni podaci.

Tako je broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć za nezaposlene prošloga tjedna pao, no i dalje je vrlo visok.

Aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a porasle su i u kolovozu, no taj se rast usporio u odnosu na prethodne mjesece.

U petak će, pak, u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 1,4 milijuna.

Tu brojku će, kažu neki analitičari, biti teško dosegnuti, s obzirom da je izvješće agencije za zapošljavanje ADP u srijedu pokazalo da je u privatnom sektoru u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 428.000, dok su analitičari očekivali 950.000.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon dva dana rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,79 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,84 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 106,25 na 106,15 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1850 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, pale zbog zabrinutosti ulagača u vezi potražnje, pa su na putu tjednih gubitaka. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula oko 1 posto, na 43,64 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,1 posto, na 40,93 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE