GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa, nema apetita za rizikom uoči praznika

Azijska tržišta: Pad indeksa, nema apetita za rizikom uoči praznika
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, unatoč rastu Wall Streeta dan prije, jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči dužih praznika u Kini i Japanu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,5 posto.

Slabost azijskih burzi posljedica je, kažu analitičari, predstojećih dužih praznika u Kini i Japanu. Na tamošnjim burzama neće se raditi do iduće srijede, pa ulagači nisu voljni riskirati uoči tako dugih praznika.

Uz to, ulagače je pokolebalo izvješće koje ukazuje na usporavanje oporavka kineskog gospodarstva. Službeni PMI indeksi proizvodnih aktivnosti skliznuo je u travnju na 51,1 bod, s 51,9 bodova mjesec dana prije.

Taj podatak pokazuje da se oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva nastavlja, ali sporijim tempom nego mjesec dana prije.

Zbog toga ulagače nisu impresionirali jučerašnji novi rekordi na Wall Streetu, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Od 265 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, njih oko 87 posto zabilježilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 45 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije dva tjedna očekivali rast od oko 25 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, bit će to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

Podršku tržištu pružili su jučer i solidni gospodarski pokazatelji.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u prvom tromjesečju po anualiziranoj stopi od 6,4 posto, više nego što se očekivalo i brže nego u prethodnom kvartalu, što ukazuje na ubrzanje oporavka gospodarstva, nakon golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,62 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,45 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,55 na 108,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2115 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2130 dolara.

Unatoč današnjem rastu, dolarov indeks na putu je gubitaka u ovom tjednu.

A cijene su nafte jutros pale nakon što su jučer dosegnule najviše razine u šest tjedana, zahvaljujući dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva, slabosti dolara i nadi ulagača u oporavak potražnje za 'crnim zlatom'.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,4 posto, na 68,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,3 posto, na 64,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE