GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Pad indeksa, strah od restriktivne monetarne politike

Azijska tržišta: Pad indeksa, strah od restriktivne monetarne politike
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2022 / 08:04
Autor: SEEbiz / H
TOKIO – Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer bi visoka inflacija u SAD-u i Europi mogla navesti tamošnje središnje banke na agresivnije nego što se očekivalo zaoštravanje monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu otprilike 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 2,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,9 i 3,2 posto.

Azijske burze prate jučerašnji pad Wall Streeta, gdje su burzovni indeksi oslabili oko 0,4 posto.

Ulagače zabrinjava inflacija u SAD-u, koja je u veljači dosegnula 7,9 posto na godišnjoj razini, novu najvišu razinu u posljednjih 40 godina.To je, doduše, u skladu s očekivanjima analitičara, no ulagači se plaše da će snažan rast cijena nafte i sirovina, otkako je prije dva tjedna počeo rat u Ukrajini, dodatno podržati rast inflacije.

Fed idućega tjedna povećava kamate

A to bi natjeralo američku središnju banku na agresivnije zaoštravanje monetarne politike nego što se očekivalo.

„Podaci o inflaciji u skladu su s očekivanjima, a u idućih mjesec, dva inflacija će dodatno porasti jer će biti ugrađen dodatni rast cijena sirovina”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Većina analitičara očekuje da će na sjednici idućega tjedna čelnici Feda povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

No, rast inflacije mogao bi natjerati Fed na agresivnije povećanje kamata u idućem razdoblju. „I dalje se očekuje da će Fed u idućih godinu, dvije povećati kamate u četiri do sedam navrata kako bi ohladio pregrijano gospodarstvo. Problem je, međutim, u tome što će Fed povećavati kamate kada je tržište dionica vrlo nestabilno, u previranju”, kaže Nolte.

ECB povećao procjene inflacije, smanjio BDP-a

Uz to, čini se da bi visoka inflacija mogla natjerati i Europsku središnju banku (ECB) na zaoštravanje monetarne politike ranije nego što se očekivalo.

Nakon jučerašnje redovne sjednice, čelnici ECB-a smanjili su procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj i idućoj godini, što je posljedica rata u Ukrajini. S druge strane, povećali su procjene inflacije, s obzirom na snažan rast cijena sirovina posljednjih tjedana.

Osim zbog visoke inflacije, nestabilnost na tržištima posljedica je nervoze ulagača zbog rata u Ukrajini.

Jučerašnji pregovori između ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova nisu donijeli nikakvih rezultata, pa se napadi ruske vojske na ukrajinske gradove nastavljaju.

Dolar ojačao, cijene nafte blago porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 98,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,12 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 116,10 na 116,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0995 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1055 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,1 posto, na 109,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 106,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE