GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje

Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2021 / 08:05
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, ponajviše cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok podršku tržištima pruža odluka o nastavku poticajne monetarne politike u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,6 posto. U Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Azijski su ulagači suzdržani jer su jučer na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, što je ponajviše posljedica pritiska na tehnološki sektor.

Nakon što je prošloga tjedna taj sektor snažno porastao i pogurao S&P 500 indeks na rekordnu razinu, jučer su cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon, Microsoft i Nvidia, pale.

Posljedica je to opreza ulagača uoči objave poslovnih rezultata tih kompanija ovoga i idućega tjedna.

Prošle je godine za koronakrize tehnološki sektor predvodio po rastu na tržištu, pa bi poslovni rezultati mogli pokazati jesu li visoke cijene u tom sektoru opravdane.

„Tržište je snažno skočilo od početka godine, pa mu je potreban predah. Zasad se radi samo o laganoj dobitonosnoj prodaji uoči objave rezultata velikih tehnoloških imena”, kaže Peter Cardillo, glavni ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Podršku azijskim burzama pružila je, pak, odluka kineskih monetarnih vlasti da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene.

To je u skladu s očekivanjima na tržištima, no dio ulagača plašio se da bi kineske vlasti mogle signalizirati da će uskoro zbog snažnog rasta kreditiranja i cijena nekretnina početi zatezati monetarnu politiku.

Dolar na najnižoj razinu u šest tjedana

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros pala na najnižu razinu u šest tjedana, dok je euro ojačao, zahvaljujući napretku u cijepljenju protiv covida-19 u Europi.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,68 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,75 na 108,15 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2035 dolara, najvišu razinu u šest tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1955 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,8 posto, na 67,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,85 posto, na 63,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE