GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banjalučka berza: Rast prometa i indeksa u 2019. godini

Banjalučka berza: Rast prometa i indeksa u 2019. godini
GODIŠNJI PREGLED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2020 / 09:34
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BANJA LUKA - Pozitivan sentiment vladao je na Banjalučkoj berzi u 2019. godini.

Ukupan promet na ovoj berzi iznosio je prošle godine 472,1 mil. KM, što je za 10,2 posto više nego u 2018. godini. Glavni indeks Banjalučke berze BIRS imao je rast od 9,3 posto na godišnjem nivou, dostigavši na kraju godine 618.31 indeksni poen.

U pozitivnom ozračju godinu su završili i drugi indeksi - ERS10 ( indeks preduzeća Elektroprivrede RS (rast od 13,0 posto), te ORS (indeks obveznica Republike Srpske) rast od 6,9 posto. Tržišna kapitalizacija Banjalučke berze dostigla je vrijednost od 3,78 milijardi KM, što je rast za 4,3 posto u odnosu na 2018. godinu.

Sve se lani uglavnom vrtjelo oko javnih ponuda akcija, obveznica i trezorskih zapisa, koje su sa ukupnom vrijednošću od oko 357,1 miliona KM činile 75,6 posto ukupnog prometa. U trgovini obveznicama ukupan promet je iznosio 310,1 milion KM, od čega u redovnom prometu 45,47 miliona KM. Promet trezorskim zapisima bio je skromniji, iznosio je ukupno 39,99 miliona KM.
Na redovnu trgovinu otpada 86,3 miliona KM, ili 18,3 posto od ukupno ostvarene vrijednosti trgovine.

Akcijama/udjelima investicijskih fondova trgovano je u vrijednosti 9,93 miliona KM, a realizovano je više od 7.300 transakcija.

Na tržištu novca, koje Banjalučka berza posjeduje za razliku od Sarajevske berze, realizovana su četiri repo ugovora u vrijednosti 2,8 miliona KM.

Najlikvidniji emitent u redovnoj akcijskoj trgovini je Telekom Srpske, sa ukupno ostvarenim prometom od 7,9 miliona KM. Cijena akcija Telekoma Srpske porasla je porosla za 14,4 posto na godišnjem nivou i posljednjeg dana u 2019. godini iznosila je 0,95 KM. Značajno manji promet, 3,05 mil. KM zabilježen je akcijama Nove banke a.d. Banja Luka uz godišnji pad kursa od 19,55 posto na 0,435 KM.

Na obvezničkom tržištu najtraženije su bile obveznice Republika Srpska - izmirenje ratne štete 13, kojima je ostvaren promet od 9,6 miliona KM.

Tagovi: Banjalučka berza, BIRS, FIRS, ERS10, Telekom Srpske, Nova banka
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE