GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of England nije snizila kamate, ali najavila skoro rezanje

Bank of England nije snizila kamate, ali najavila skoro rezanje
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 14:41
Autor: SEEbiz
LONDON - Banka Engleske u četvrtak je zadržala kamatne stope na 5,25%, ali je nagovijestila smanjenje na horizontu jer inflacija pada brže od očekivanog.

Odbor za monetarnu politiku glasao je s 8-1 da stope ostanu stabilne, dok je jedan član glasao za smanjenje za 25 baznih bodova na 5%. Značajno je da niti jedan član nije glasovao za daljnja povećanja po prvi put u ovom ciklusu, nakon što su se dva člana založila za povećanje od četvrtine boda na prethodnom sastanku.

"Posljednjih tjedana vidjeli smo daljnje ohrabrujuće znakove da se inflacija smanjuje", rekao je guverner Banke Engleske Andrew Bailey u izjavi.

“Danas smo opet zadržali stope na 5,25% jer moramo biti sigurni da će se inflacija vratiti na naš cilj od 2% i tamo ostati. Još nismo na točki u kojoj možemo smanjiti kamatne stope, ali stvari se kreću u dobrom smjeru.”

Ukupna inflacija pala je više od očekivanog na godišnjih 3,4% u veljači, dosegnuvši najnižu razinu od rujna 2021., pokazali su podaci u srijedu.

Središnja banka očekuje da će se indeks potrošačkih cijena vratiti na ciljanih 2% u drugom tromjesečju, budući da se gornja granica cijena energije za kućanstva ponovno snižava u travnju.

"Ukupna CPI inflacija nastavila je relativno oštro padati, djelomično zahvaljujući baznim učincima i vanjskim učincima cijena energije i robe", navodi MPC u svom izvješću.

“Restriktivan stav monetarne politike opterećuje aktivnost u realnom gospodarstvu, dovodi do labavijeg tržišta rada i sputava inflatorne pritiske. Unatoč tome, ključni pokazatelji postojanosti inflacije ostaju povišeni.”

MPC je tvrdio da će monetarna politika "morati ostati restriktivna dovoljno dugo kako bi se inflacija održivo vratila na cilj od 2% u srednjem roku."

Također je rečeno da će nastaviti "pratiti naznake trajnih inflatornih pritisaka i otpornosti u gospodarstvu u cjelini", uključujući uvjete na tržištu rada, rast plaća i inflaciju usluga.

Gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva skliznulo je u tehničku recesiju u posljednjem tromjesečju 2023. i pretrpjelo je dvije godine stagnacije, što znači da središnja banka izvodi nesigurno balansiranje između održivog usmjeravanja inflacije natrag na 2% i izbjegavanja guranja gospodarstva u produljeni pad.

Glavne središnje banke diljem svijeta pokušavaju odrediti kada će početi popuštati monetarnu politiku nakon dvije godine brzog pooštravanja, u pokušaju da ukrote globalni porast inflacije.

Američka središnja banka u srijedu je zadržala stabilne stope i ostala pri svojoj prognozi za tri smanjenja stopa ove godine, a predsjednik Jerome Powell traži potvrdu da se inflacija vraća na ciljanih 2% unatoč nedavnom nizu očitanja viših od očekivanih.

Tagovi: Bank of England, kamate, inflacija
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE