GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.

Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2024 / 07:20
Autor: SEEbiz
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.

Banka Japana upozorila je da se neće upustiti u agresivna povećanja kamatnih stopa, rekavši da "predviđa da će se povoljni financijski uvjeti za sada održati", s obzirom na krhki rast četvrtog najvećeg svjetskog gospodarstva.

BOJ je povisio svoje kratkoročne kamatne stope na oko 0% do 0,1% s -0,1%, prema svojoj izjavi na kraju svog dvodnevnog sastanka o politici u ožujku. Japanski režim negativnih stopa na snazi je od 2016.

BOJ je također ukinuo svoju radikalnu politiku kontrole krivulje prinosa za japanske državne obveznice, koju je središnja banka koristila za ciljanje dugoročnih kamatnih stopa kupnjom i prodajom obveznica prema potrebi.

Središnja banka će ipak nastaviti kupovati državne obveznice u vrijednosti "uglavnom istog iznosa" kao i prije - trenutno oko 6 trilijuna jena mjesečno.

Pribjeglo bi se “spretnim odgovorima” u obliku pojačane kupnje JGB-a i fiksne kupnje JGB-ova, između ostalog, ako dođe do brzog rasta dugoročnih kamata.

Smanjujući svoju radikalnu kupnju imovine i kvantitativno popuštanje, BOJ je rekao da će prestati kupovati fondove kojima se trguje na burzi i japanske zaklade za ulaganje u nekretnine (J-REITS). Također je obećao da će polagano smanjivati kupnju komercijalnih zapisa i korporativnih obveznica, s ciljem da se ta praksa prekine za otprilike godinu dana.

Ove promjene označavaju povijesni pomak i predstavljaju najoštrije povlačenje u jednoj od najagresivnijih vježbi monetarnog popuštanja u svijetu, čiji je cilj bio izdizanje japanskog gospodarstva iz deflacijske spirale.

Japanski jen oslabio na čak 149,92 u odnosu na dolar, dok je Nikkei dionički indeks se kretao između dobitaka i gubitaka nakon odluke BOJ-a. Prinosi na 10-godišnje i 30-godišnje JGB-ove su pali.

Financijska tržišta su se promijenila tijekom prošlog tjedna jer su lokalni japanski novinski izvještaji i preliminarni rezultati pregovora o plaćama potaknuli nagađanja da bi BOJ mogao normalizirati stope mjesec dana ranije, uoči sastanka u travnju.

BOJ se jedva pomaknuo sa svoje ultra labave monetarne politike unatoč "teznoj temeljnoj inflaciji" - koja isključuje cijene hrane i energije - koja je premašila svoj cilj od 2% više od godinu dana, jer su kreatori politike smatrali da su povećanja cijena uglavnom uvezena.

Guverner BOJ-a Kazuo Ueda više je puta rekao da će ishod ovogodišnjih godišnjih pregovora o plaćama biti ključan za održiva povećanja cijena. Banka Japana očekuje da će veće plaće dovesti do uspješne spirale s domaćom potražnjom koja potiče inflaciju.

"Cijene usluga nastavile su umjereno rasti, djelomično zbog umjerenog povećanja plaća do sada", navodi se u priopćenju BOJ-a.

“Kako su ovi nedavni podaci i anegdotske informacije postupno pokazivale da je dobar ciklus između plaća i cijena postao čvršći, Banka je zaključila da je postalo vidljivo da će cilj stabilnosti cijena biti postignut na održiv i stabilan način prema kraju razdoblje projekcije izvješća o izgledima za siječanj 2024.”, dodaje se.

Tekući "shunto" proljetni pregovori o plaćama između Japan Inc. i njegovih sindikalno organiziranih radnika do sada su donijeli ponderirani prosječni porast osnovne plaće od 3,7%, rekao je Rengo, najveći japanski savez sindikata u petak u svom prvom privremenom ažuriranju.

To je još snažnije od prošlogodišnjih dobitaka, koji su bili najstrmiji skok u tri desetljeća.

Tagovi: Bank of Japan, kamatne stope, kamate, inflacija, usluge, jen, izvoz
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE