GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka

BDI Index znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka
BRODARSKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2021 / 09:43
Autor: SEEbiz / InterCapital
ANALIZA - Za brodarsko tržište ključni pokazatelj Baltic Dry Index (BDI) ove je godine doživio snažan oporavak nakon izbijanja pandemije COVID-19.

BDI Index sastavljen je od različitih cijena otpreme koji se koriste za prijevoz suhih rasutih kontejnera na trgovačkim brodovima. Iako je indeks koristan za određivanje potražnje za suhim bulkerom, može se koristiti i kao važan ekonomski pokazatelj. Naime, ovaj indeks koristi se kao pokazatelj varijacija teme koju je Charles Dow istaknuo prije jednog stoljeća: djelatnost prijevoza signalizira buduću trgovinu.

Promjena BDI Indexa može ulagačima dati uvid u globalne trendove ponude i potražnje. Mnogi smatraju porast ili smanjenje indeksa vodećim pokazateljem budućeg gospodarskog rasta. Temelji se na sirovinama, jer potražnja za njima nagovještava budućnost. Ti se materijali kupuju za izgradnju i održavanje zgrada i infrastrukture, a ne u vremenima kada kupci imaju ili višak materijala ili više ne grade zgrade ili proizvode proizvode.

Indeks BDI gotovo da je prošle godine dosegnuo najnižu razinu u jednom desetljeću, usred izbijanja pandemije COVID-19, kad je globalna trgovina zaustavljena. Međutim, kako je optimizam potaknulo intenziviranje cijepljanja, indeks se uspješno oporavio. I ne samo to, već se indeks jučer zatvorio na 3.119 bodova, što je znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka od 1.296,52 i 128% više nego na početku godine.

Nagli rast indeksa BDI pozitivno se odrazio i na cijene dionica hrvatskih Dry-Bulkera. U usporedbi s njihovim cijenama početkom 2020. godine, Jadroplov je porastao za 254,6%, dok je Alpha Adriatic porastao za 183,1%. U međuvremenu, unatoč porastu od 192% od početka godine, cijena dionice Atlantske Plovidbe porasla je samo 15,2% u odnosu na cijenu s početka 2020. godine.

Tagovi: BDI Index, brodari, brodarsko tržište, Jadroplov, Alpha Adriatic, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
TURISTIČKA SEZONA
Noćenja u srpnju: Trenutno smo na 81% ostvarenja iz 2019.
ZAGREB - Prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista.
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
DOBRE VIJESTI
Hrvatska odlično kotira na novoj njemačkoj koronakarti
ZAGREB - Svi putnici koji se vraćaju moraju imati pri ulasku u Njemačku jedan od sljedećih dokumenata: trenutni test na koronu, dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz ozdravljenja. Djeca mlađa od 12 godina izuzeta su od testa.
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
HOTELIJERI
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
ZAGREB - Hoteli s pet zvjezdica otprilike su na 95 posto popunjenosti. Vjetar u leđa, objašnjavaju, dalo im je ublažavanje mjera za putovanja.
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
LUKE
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
SPLIT - Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE