GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Indeksi porasli, promet eksplodirao na 1,75 mlrd din

Beogradska berza: Indeksi porasli, promet eksplodirao na 1,75 mlrd din
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2021 / 19:36
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je izuzetno visok promet, koji se prvenstveno duguje trgovanju državnim dužničkim hartijama, kao i rast oba indeksa koji su sedmicu zaključili na pozitivnoj teritoriji.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 1,75 milijardi dinara (14,9 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX 15, popeo se za četvrtinu procenta na 781,97 poena, pri čemu na nedeljnom nivou beleži dobitak od 0,4 odsto, a BELEXline je na dnevnom nivou ojačao za 0,4 posto, na 1.659,45 poena, a na nedeljnom je u plusu za 0,6 procenata.

Akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova, Messer Tehnogasa, bila je ubedljivo najtrgovanija na Open Marketu sa iznosom od 12,8 miliona dinara, uz rast cene od 0,1 odsto na 14.363 dinara.

Saobraćajno preduzeće Lasta je predvodilo dobitnike dana sa skokom cene od 6,7 procenata na 1.179 dinara, uz realizaciju od 2,3 miliona dinara, dok je Vodoprivredno društvo „Dunav“ iz Bačke Palanke isprometovano za nešto manje od 1,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 12.000 dinara.

Naftna industrija Srbije se zadržala na nivou od 610 dinara, a ostvarila je trgovanje vredno 0,8 miliona dinara.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke je napredovala za 0,1 procenat na 1.203 dinara, uz promet od 0,1 milion dinara, a u približno tolikom iznosu je istrgovana i obična akcija tog zajmodavca uz rast cene za 1,1 posto na 3.740 dinara.

Odličan učinak, od preko 12,9 miliona dinara, zabeležila je na MTP tržištu akcija trgovinsko-proizvodnog preduzeća Centroistok iz Bora, ali uz oštar pad cene od 18,6 odsto na 771 dinar u odnosu na prethodnu sesiju.

Strani investitori danas nisu učestvovali u trgovanju.

Tri serije državnih dinarskih obveznica zabeležile su ukupan promet od 1,72 milijarde dinara, pri čemu je najtrgovanija bila serija RSO16142 sa iznosom od 1,18 milijardi dinara. Rok dospeća ove hartije je u julu 2023. godine.

Tagovi: Beogradska berza, Komercijalna banka, BELEX15, BELEXline, Metalac, Naftna industrija Srbije, Borac Šurjan, Messer Tehnogas, Lasta
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE