GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Indeksi porasli, promet eksplodirao na 1,75 mlrd din

Beogradska berza: Indeksi porasli, promet eksplodirao na 1,75 mlrd din
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2021 / 19:36
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je izuzetno visok promet, koji se prvenstveno duguje trgovanju državnim dužničkim hartijama, kao i rast oba indeksa koji su sedmicu zaključili na pozitivnoj teritoriji.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 1,75 milijardi dinara (14,9 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX 15, popeo se za četvrtinu procenta na 781,97 poena, pri čemu na nedeljnom nivou beleži dobitak od 0,4 odsto, a BELEXline je na dnevnom nivou ojačao za 0,4 posto, na 1.659,45 poena, a na nedeljnom je u plusu za 0,6 procenata.

Akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova, Messer Tehnogasa, bila je ubedljivo najtrgovanija na Open Marketu sa iznosom od 12,8 miliona dinara, uz rast cene od 0,1 odsto na 14.363 dinara.

Saobraćajno preduzeće Lasta je predvodilo dobitnike dana sa skokom cene od 6,7 procenata na 1.179 dinara, uz realizaciju od 2,3 miliona dinara, dok je Vodoprivredno društvo „Dunav“ iz Bačke Palanke isprometovano za nešto manje od 1,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 12.000 dinara.

Naftna industrija Srbije se zadržala na nivou od 610 dinara, a ostvarila je trgovanje vredno 0,8 miliona dinara.

Preferencijalna akcija Komercijalne banke je napredovala za 0,1 procenat na 1.203 dinara, uz promet od 0,1 milion dinara, a u približno tolikom iznosu je istrgovana i obična akcija tog zajmodavca uz rast cene za 1,1 posto na 3.740 dinara.

Odličan učinak, od preko 12,9 miliona dinara, zabeležila je na MTP tržištu akcija trgovinsko-proizvodnog preduzeća Centroistok iz Bora, ali uz oštar pad cene od 18,6 odsto na 771 dinar u odnosu na prethodnu sesiju.

Strani investitori danas nisu učestvovali u trgovanju.

Tri serije državnih dinarskih obveznica zabeležile su ukupan promet od 1,72 milijarde dinara, pri čemu je najtrgovanija bila serija RSO16142 sa iznosom od 1,18 milijardi dinara. Rok dospeća ove hartije je u julu 2023. godine.

Tagovi: Beogradska berza, Komercijalna banka, BELEX15, BELEXline, Metalac, Naftna industrija Srbije, Borac Šurjan, Messer Tehnogas, Lasta
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, blagi tjedni pad indeksa
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je stagnaciju indeksa, ali i značajno bolji promet.
Brodari postaju sjajna oklada
VOZARINE RASTU
Brodari postaju sjajna oklada
ANALIZA - Ekonomski oporavak usporava se više nego što se očekivalo na račun delta soja koronavirusa, s kašnjenjima u globalnom lancu opskrbe i očekivanom nižom potražnjom kućanstava od očekivane.
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi stagnirali uz nastavak nešto većeg prometa kao i dan ranije, pri čemu je ponovno u fokusu investitora bila dionica Podravke.
Dolarov indeks blizu najviših razina u tri tjedna
FOREX
Dolarov indeks blizu najviših razina u tri tjedna
LONDON - Dolar se u petak zadržao blizu najviše razine u tri tjedna prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, koju je dosegnuo dan ranije pod utjecajem dobrih vijesti o prometu u američkoj maloprodaji.
Ekstremno visoke temperature ugrozile uzgoj dagnji u Grčkoj
DAGNJE
Ekstremno visoke temperature ugrozile uzgoj dagnji u Grčkoj
ATENA - Ekstremno visoke temperature ovoga ljeta uništile su oko polovine ovogodišnje proizvodnje dagnji u ključnoj regiji Solunskog zaljeva, upozorile su grčke vlasti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE