GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Metalac najtrgovaniji, indeksi posrnuli

Beogradska berza: Metalac najtrgovaniji, indeksi posrnuli
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2020 / 19:45
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Investitorima na Beogradskoj berzi su na početku nove trgovačke nedelje primamljivije bile državne obveznice Srbije nego kompanijske akcije, a BELEX indeksi su zaključili dan znatno oslabljeni u odnosu na petak.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 451,6 miliona dinara (3,84 miliona evra), za šta su prvenstveno zaslužne državne dužničke hartije.

Indeks BELEX15 je potonuo za trećinu procenta na 802,68 poena, a BELEXlajn je zabeležio oštar pad od 0,6 posto, na 1.726,15 poena.

Na tržištu akcija je najbolje rezultate danas imao gornjomilanovački Metalac, čija je akcija predvodila dobitnike sa rastom vrednosti od 2,7 odsto na 2.054 dinara, ostvarivši istovremeno i najveći promet u iznosu od gotovo 12,3 miliona dinara.

Prioritetna akcija duvanske industrije „Philip Morris" je ojačala za 1,2 procenta na 5.109 dinara i istrgovana je za 1,9 miliona dinara, a uspon je nastavila i obična akcija Komercijalne banke, koja je zabeležila dobitak od 0,9 odsto i zaključila dan na nivou od 3.380 dinara, uz realizaciju od 1,7 miliona dinara.

Naftna industrija Srbije je isprometovana za 1,0 milion dinara po ceni od 747 dinara, za 0,1 odsto nižoj nego u petak, a najveći gubitnik je bila Galenika Fitofarmacija s padom cene od 7,6 procenata na 2.800 dinara, uz promet od oko 0,4 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 68,64 odsto, pri čemu u kupovini 81,66 procenata, a u prodaji 55,62 posto.

Četiri serije dinarskih obveznica Republike Srbije ostvarile su zajedno promet od 433,11 miliona dinara, pri čemu je serija RSO15122, koja dospeva u oktobru ove godine, bila najtrgovanija sa iznosom od oko 291,3 miliona dinara. Strani investitori su u kupovini državnih obveznica imali zanemarljivo učešće.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Metalac, Naftna industrija Srbije, Philip Morris, Aerodrom Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE