GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Oštar pad indeksa na kraju trgovačke nedelje

Beogradska berza: Oštar pad indeksa na kraju trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 18:44
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Većina akcija kojima je danas trgovano na domaćem tržištu kapitala zabeležila je pad, gurnuvši BELEX indekse u priličan minus.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 1,06 milijardi dinara (oko 9,04 miliona evra), kao rezultat trgovanju državnim obveznicama.

Oba berzanska indeksa su pala za 1,0 posto.

BELEX15 je zaključen na 769,62 poena, ali je u odnosu na prošlu sedmicu i dalje jači za 1,0 procenat, dok se BELEXline spustio na 1.620,33 poena, pri čemu na nedeljnom nivou beleži gubitak od pola procenta.

Najtrgovanija akcija na Regulisanom tržištu bio je Aerodrom „Nikola Tesla“ sa iznosom od 0,9 miliona dinara, po prosečnoj ceni od 1.000 dinara, za 3,1 posto manjoj nego na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Najsnažniji je bio pad akcija saobraćajnog preduzeća Lasta, za 10,2 odsto na 900 dinara, uz promet od 0,4 miliona dinara, a na listi gubitnika se našla i obična akcija Komercijalne banke, koja je oslabila za 0,5 posto na 3.680 dinara, uz realizaciju ispod 0,4 miliona dinara.

Energoprojekt holding je takođe zaključio trgovanje u velikom minusu od 6,3 procenta, na 400 dinara, i isprometovan je za približno 0,2 miliona dinara, a Naftna industrija Srbije je istrgovana u iznosu većem od 0,1 miliona dinara po ceni od 617 dinara, za 0,5 posto slabijoj nego u četvrtak.

Na MTP tržištu je dominiralo poljoprivredno društvo Irmovo Kisač, čija je akcija porasla za 1,0 procenat, na 2.053 dinara, uz promet vredan preko 1,5 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 26,54 posto, u kupovini 31,66 procenata, a u prodaji 21,43 odsto.

Tri serije državnih obveznica, jedna dinarska i dve denominovane u evrima, ostvarile su ukupan promet od 1,05 milijardi dinara (9,0 miliona evra), koji je bezmalo u stoprocentnom iznosu odnela dinarska serija RSO19181, s rokom dospeća u januaru 2026. godine.

Tagovi: Beogradska berza, Lasta, Energoprojekt Holding, BELEX15, BELEXline, Naftna industrija Srbije, Komercijalna banka, Aerodrom Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
AKCIZE
Srbija: Nove akcize poskupljuju rakiju, pojeftinuju viski
BEOGRAD – Predlogom zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenog na 20 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu, nezavisno od koje su sirovine proizvedena.
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
CIJENE I DIONICE
Iskustvo potvrđuje: Inflacija nije loša vijest za dionička tržišta
NEW YORK - U SAD-u je inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) porasla iznad 4% prvi put od 2008. (4,2).
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
ITALIJA
Možemo li ove sezone računati na veći broj talijanskih turista?
RIJEKA - Kao i neke druge zemlje, Talijani su odlučili ne čekati, već krenuti u spašavanje turističke sezone s obzirom na to da je pandemija COVID-19 desetkovala turistički sektor ove turističke velesile.
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
TJEDNI FOREX
Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, blizu najniže razine u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u.
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
PAD
Svjetska tržišta: Indeksi pali zbog jačanja inflacijskih pritisaka
NEW YORK - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer je ulagače zabrinulo jačanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, što bi američku središnju banku moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE