GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: Skok prometa i indeksa

Beogradska berza: Skok prometa i indeksa
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2021 / 19:32
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Trgovanje državnim dužničkim hartijama vinulo je pvog trgovačkog dana u junu ukupan promet na Beogradskoj berzi na preko 200 miliona dinara, a snažno su skočil i BELEX indeksi, čime su više nego nadoknadili visoke gubitke od ponedeljka.

Ukupan promet na trgovanju je iznosio 207,9 miliona dinara (preko 1,7 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 uzleteo je za 1,7 procenata, neutrališući jučerašnji pad od 1,3 posto, i zaključen je na 781,64 poena, a BELEXline je porastao za 1,3 posto, na 1.654,03 poena.

U fokusu investitora je bila akcija Dunav osiguranja koja je, po nepromenjenoj ceni od 3.630 dinara, istrgovana za oko 1,9 miliona dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Messer Tehnogas je ojačao za 1,5 odsto, na 14.250 dinara, i ostvario promet u iznosu od 1,7 miliona dinara, dok je akcija Naftne industrije Srbije skliznula za više od 0,1 posto, na 609 dinara, uz realizaciju od približno 0,7 miliona dinara.

Aerodrom „Nikola Tesla“ se zadržao na cenovnom nivou od 1.040 dinara, a isprometovan je za 0,5 miliona dinara, dok se akcijama saobraćajnog preduzeća Lasta trgovalo u iznosu nešto većem od četvrt miliona dinara po prosečnoj ceni od 1.102 dinara, za petinu procenta boljoj nego u ponedeljak.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna zabeležilo je veliki dobitak od 9,9 posto, završavajući dan na nivou 8.000 dinara, uz realizaciju vrednu 0,1 milion dinara, a tolike promete su ostvarile i obična akcija Komercijalne banke uz rast cene za 5,7 odsto na 3.700 dinara, kao i preferencijalna akcija te banke koja je napredovala za 0,1 procenat, na 1.201 dinar.

Na Multilateralnoj trgovinskoj platformi su akcije Utva silosa iz Kovina isprometovane za preko 0,5 miliona dinara, uz oštar pad vrednosti od 6,4 posto, na 2.808 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 8,50 posto, pri čemu u kupovini 16,99 procenata, a u prodaji nsu učestvovali.

Dinarska državna obveznica serije RSO20197, koja dospeva na naplatu u maju 2022. godine, zabeležila je promet u iznosu od 201,3 miliona dinara.

Tagovi: Beogradska berza, Aerodrom Nikola Tesla, BELEX15, BELEXline, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Impol Seval, Lasta, Dunav osiguranje, Messer Tehnogas
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE