GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beogradska berza: U fokusu investitora Dunav osiguranje, uz oštar pad cene

Beogradska berza: U fokusu investitora Dunav osiguranje, uz oštar pad cene
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2022 / 21:01
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U fokusu investitora na Beogradskoj berzi je drugi dan zaredom bila kompanija „Dunav osiguranje“, čije su akcije, istovremeno, oštro pale povukavši snažno naniže i berzanske indekse.

Ukupan promet na domaćem tržištu kapitala bio je gotovo upola manji nego u ponedeljak i iznosio je 9,5 miliona dinara (80,3 hiljade evra).

Indeks BELEX 15 je potonuo za 2,1 posto na 839,94 poena, a BELEXlajn zabeležio još veći gubitak, od 2,6 procenata, i završio trgovanje na 1.700,62 poena.

Akcije „Dunav osiguranja“ su pale za čak 28,6 procenata na 1.800 dinara , a istrgovane su za preko 4,6 miliona dinara.

Nasuprot tome, preferencijalne akcije Komercijalne banke su skočile za 4,1 posto na 3.800 dinara i ostvarile promet od 1,7 miliona dinara.

Nafta industrija Srbije je oslabila za nešto manje od 1,2 odsto, spustivši se na 591 dinar po akciji, uz realizaciju od 0,5 miliona dinara, dok je vranjski proizvođač grejnih tela i štednjaka isrpometovan za više od 0,3 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 25.000 dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova Messer Tehnogas je registrovao rast cene od 0,7 posto na 14.499 dinara i zabeležio trgovanje od oko 0,3 miliona dinara, dok se valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevijna zadržala na nivou 3.600 dinara uz realizaciju neznatno ispod 0,2 miliona dinara.

Na MTP tržištu se najviše trgovalo akcijama somborskog poljoprivrednog društva Feketić, u iznosu od 0,8 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 2.650 dinara, a solidan učinak, vredan 0,5 miliona dinara, imale su i akcije beogradskog preduzeća „Goša montaža“ uz pad cene od 1,8 odsto na 2.160 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 16,57 posto, u kupovini 14,86 procenata, a u prodaji 18,29 odsto.

Tri serije državnih obveznica denominovanih u evrima istrgovano je zajedno za 51,1 hiljadu dinara (430 evra) u približno jednakim pojedinačnim iznosima, pri čemu su polovinu prometa realizovali strani investitori.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Philip Morris, Dunav osiguranje, Alfa Plam, Aerodrom Nikoal Tesla
PROČITAJ I OVO
Istraživanje WTTC-a: Turistima sve važnija održivost
PUTOVANJA
Istraživanje WTTC-a: Turistima sve važnija održivost
LONDON - Dok Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) otvara svoj 22. Globalni samit u Rijadu, novo globalno istraživanje potrošača pokazalo je da je apetit za međunarodnim putovanjima sada na najvišoj točki od početka pandemije.
Hoće li inflacija ubiti zimsku sezonu?
ZIMSKI TURIZAM
Hoće li inflacija ubiti zimsku sezonu?
BERLIN - Nakon dvije pandemijske godine, turistički radnici u zimski centrima su se nadali oporavku. No obični građani zbog inflacije štede. Što se ne bi moglo reći za goste dubljeg džepa.
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
INVESTICIJE
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
ZAGREB - Nakon završetka i srpanjskog svečanog puštanja u promet Pelješkog mosta te dionica pristupnih cesta od Komarne do Prapratnog, ažurni su nas statističari ovog tjedna izvijestili kako je tijekom nepuna četiri mjeseca preko najpoznatijeg i najmodernijeg mosta u Hrvatskoj prešlo ukupno milijun vozila.
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
AUTOCESTE
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
ZAGREB - Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.
David Solomon nije pogriješio
PRISJEĆANJE
David Solomon nije pogriješio
NEW YORK - Prije godinu dana, kada je Wall Street obarao rekorde, David Solomon, čelni čovjek Goldman Sachsa, upozoravao je da financijska tržišta nisu spremna za eventualno brže zaoštravanje monetarne politike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE