GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bitcoin i dalje raste, a uzlet se čini sve manje rizičnim

Bitcoin i dalje raste, a uzlet se čini sve manje rizičnim
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 20:25
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin je ove godine porastao za 70%, dosegnuvši najvišu vrijednost u devet mjeseci od preko 29.000 dolara. Iako je oštar porast oživio tržište izvedenica, ukupna upotreba poluge ostaje prigušena, što ukazuje na nizak rizik od divljih promjena cijena "izazvanih likvidacijama".

Likvidacije se odnose na prisilno zatvaranje bikovskih dugih i medvjeđih kratkih pozicija na trajnim terminskim tržištima s polugom, što trgovcima omogućuje otvaranje pozicija koje vrijede puno više od novca položenog kao marža. Prisilno zatvaranje za gotovinu ili novčani ekvivalent događa se kada trgovački subjekt ne uspije zadovoljiti manjak marže koji proizlazi iz kretanja tržišta protiv njegove oklade na rast ili pad.

Kada je stupanj financijske poluge na tržištu – mjeren omjerom između vrijednosti u dolarima zaključane u stalnim terminskim ugovorima (otvoreni interes) i tržišne kapitalizacije kriptovalute – visok, kratke likvidacije imaju tendenciju pogoršati bikovske poteze. To pak protrese još kratkih hlača, što dovodi do kratkog stiska. Slično tome, duge likvidacije pogoršavaju medvjeđe poteze, što dovodi do dugog pritiska.

Dugi/kratki squeezovi bili su prilično uobičajeni tijekom bull run-a 2021. i ranih medvjeđih tržišnih dana 2022. kada je iznos neizmirene poluge u odnosu na veličinu tržišta bio prilično visok, a pomaci cijena bi uzdrmali milijarde dolara vrijedne trgovinske pozicije. Do ove godine omjer je nastavio padati.

"Visoki otvoreni interes u odnosu na tržišnu kapitalizaciju znači da bi tržište moglo biti osjetljivo na kaskadu kratkotrajnog pritiska ili likvidacije, što bi rezultiralo većom nestabilnošću cijena nego što bi inače bila zbog prisilne kupnje ili prodaje", analitičari u Blockware Solutions, rekao je u tjednom biltenu.

"Srednjoročni trend smanjenja otvorenog interesa/tržišne kapitalizacije nije prekinut, što odražava uvjerenje da se, čak i u slučaju silazne volatilnosti, cijena najvjerojatnije neće smanjiti na razinu na kojoj je bila na početku godine, “, dodaju analitičari.

Omjer otvorenog kamata za trajne terminske ugovore i tržišni omjer pada otkako je FTX, koji je nekoć bio treća najveća burza kriptovaluta na svijetu i jedan od preferiranih načina za trgovanje trajnim terminskim ugovorima, propao početkom studenog.

Omjer je ostao nizak unatoč nedavnoj konsolidaciji cijena, što je znak slabog apetita investitora za rizikom, prema Blockware Solutions.

Tagovi: bitcoin, kriptovalute, tržište kriptovaluta
PROČITAJ I OVO
Franklin Templeton razmatra Solana ETF nakon uspjeha s Ethereumom
KRIPTOVALUTE
Franklin Templeton razmatra Solana ETF nakon uspjeha s Ethereumom
NEW YORK - Franklin Templeton nastavit će istraživati više imovine za podupiranje novih ETF-ova spot kriptovaluta, uključujući one temeljene na Solani.
Austrijanci sve više koriste vlakove za putovanje prema hrvatskoj obali, a tako prevoze i automobile
NOVI TREND
Austrijanci sve više koriste vlakove za putovanje prema hrvatskoj obali, a tako prevoze i automobile
BEČ - Sve više građana Austrije koji ljetuju u Hrvatskoj koristi novu opciju prijevoza do obale, odnosno vlakove koji imaju mogućnost prijevoza i osobnih automobila.
Azijska tržišta: Indeksi pali, na udaru kineski proizvođači električnih automobila
RASPRODAJA
Azijska tržišta: Indeksi pali, na udaru kineski proizvođači električnih automobila
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pala su u srijedu jer su trgovci procijenili srpanjske podatke o poslovnoj aktivnosti iz Japana i Australije te tehnološke zarade iz SAD-a.
Wall Street: Stagnacija uoči rezultata tehnoloških divova
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Stagnacija uoči rezultata tehnoloških divova
NEW YORK - S&P 500 se u utorak kretao blizu ravne linije dok su se trgovci pripremali za izvješća o zaradi velikih tehnoloških divova.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, ETF-ovi u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, ETF-ovi u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u utorak su nastavili rast uz povećane razine prometa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE