GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije

Bjelovarski kvargl 25. hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije
BRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 15:10
Autor: SEEbiz
BJELOVAR - Sir "Bjelovarski kvargl" dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i postao 25. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji (EU), objavili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Europska komisija to je objavila u svojemu službenom listu 21. veljače, a "Bjelovarski kvargl" upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području EU.

Zaštita naziva "Bjelovarski kvargl" počela je u prosincu 2016., kad je Udruga proizvođača tog sira Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla, podsjeća u priopćenju to ministarstvo.

"Bjelovarski kvargl" je sir s bjelovarsko-bilogorskog područja, proizvodi se od svježega kravljeg sira koji se nakon cijeđenja miješa sa soli i mljevenom crvenom paprikom te se oblikuje ručno u male stošce koji se suše i dime.

Odlikuje ga blago kiselkasti i blago pikantan okus te miris po dimu. Specifičnost "Bjelovarskog kvargla" je u tradicionalnom načinu njegove pripreme, povezane sa znanjem i umijećem lokalnih proizvođača jer su ga proizvodili isključivo rukama, a njihovo iskustvo i znanje prenosilo se s koljena na koljeno. Time je "Bjelovarski kvargl" stekao dugogodišnji ugled, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

"Bjelovarski kvargl" proizvodi se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na području gradova Bjelovara, Čazme, Daruvara, Garešnice i Grubišnog Polja te na području općina Bereka, Dežanovca, Đulovca, Hercegovca, Ivanske, Kapele, Končanice, Nove Rače, Rovišća, Severina, Sirača, Šandrovca, Štefanja, Velike Pisanice, Velikog Grđevca, Velikog Trojstva, Velike Trnovitice i Zrinskog Topolovca.

Ministarstva podsjeća da Hrvatska ima 25 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Tagovi: Bjelovarski kvargl, Europska unija, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE