GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BlackRock ažurirao Bitcoin ETF, dodao pet divova s Wall Streeta

BlackRock ažurirao Bitcoin ETF, dodao pet divova s Wall Streeta
AŽURIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2024 / 09:28
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Globalni upravitelj imovinom BlackRock je 5. travnja ažurirao svoj prospekt Bitcoin burzovnog fonda (ETF), dodajući pet velikih tvrtki s Wall Streeta kao nove ovlaštene sudionike.

Novi članovi uključuju ABN AMRO Clearing, Citadel Securities, Citigroup Global Markets, Goldman Sachs i UBS Securities, prema dokumentu kojim se mijenja S-1 registracijska izjava BlackRocka pri Komisiji za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Država.

Među prethodno ovlaštenim sudionicima ETF-a su JPMorgan Securities, Jane Street Capital, Macquarie Capital i Virtu Americas.

Ovlašteni sudionici igraju ključnu ulogu u operativnom mehanizmu BTC ETF-a, budući da mogu stvarati i otkupljivati dionice ETF-a, što uključuje razmjenu dionica ETF-a za odgovarajuću košaricu vrijednosnica koje odražavaju posjede ETF-a ili njihovu zamjenu za gotovinu.

Prema Bloombergovom analitičaru Ericu Balchunasu, novi dodaci ukazuju na to da "velike tvrtke sada žele dio akcije i/ili je sada u redu da ih se javno povezuje s [s] tim."

Stav SEC-a o mehanizmu stvaranja gotovine i otkupa za Bitcoin ETF-ove prvenstveno je bio usmjeren na ublažavanje rizika tržišne manipulacije povezanih s transakcijama. Novčani mehanizam podrazumijeva da će se nove dionice Bitcoin ETF-a stvarati ili otkupljivati samo putem gotovinskih transakcija, za razliku od tradicionalnog modela u naturi, gdje sudionici na tržištu izravno rukuju temeljnom imovinom.

Ovaj je pristup razvijen kako bi se spriječilo unutardnevno manipuliranje cijenama, prema početnim prijedlozima upravitelja imovinom poput Hashdexa. Slijedeći smjernice SEC-a, drugi upravitelji imovinom - uključujući divove poput BlackRocka, ARK Investa i Grayscalea - uključili su ovaj mehanizam u svoje podneske.

Bitcoin ETF-ovi svjedočili su naglom porastu obujma trgovanja u ožujku, dosegnuvši 111 milijardi dolara, dok neke analize pokazuju da se potražnja za proizvodom hladi. BlackRockov iShares Bitcoin Trust (IBIT) i dalje dominira obujmom trgovanja i imovinom pod upravljanjem, a slijede ga fondovi Grayscalea i Fidelityja. Prema podacima BitMEX Researcha, BlackRockova IBIT imovina dosegla je 17,6 milijardi dolara 1. travnja.

Tagovi: BlackRock, Bitcoin ETF, Wall Street, bitcoin, ABN AMRO Clearing, Citadel Securities, Citigroup Global Markets, Goldman Sachs, UBS
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 prekinuo pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 prekinuo pozitivni niz
NEW YORK - S&P 500 se povukao u četvrtak nakon što je nakratko prešao razinu od 5500 bodova po prvi put u povijesti jer je tržišni predvodnik Nvidia prekinula niz.
Nastavljen sunovrat hrvatskog mljekarstva
MLIJEKO
Nastavljen sunovrat hrvatskog mljekarstva
ZAGREB - Ukupna količina kravljeg mlijeka prikupljenoga u 2023. smanjena je za sedam posto u odnosu na 2022., odnosno prikupljeno je 376.980 tona kravljeg mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zagrebačka burza: Dionice Končara D&ST-a na rekordnoj razini
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dionice Končara D&ST-a na rekordnoj razini
ZAGREB - Zagrebačka je burza i u četvrtak je nastavila trend blagog rasta.
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
CARINE
EU najavljuje carine na uvoz jaja iz Ukrajine
BRUXELLES - Europska komisija uvest će u iduća dva tjedna carine na uvoz jaja iz Ukrajine zbog iskorištenih kvota, rekao je glasnogovornik EK-a.
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, Kina nije mijenjala kamatne stope
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su bila niža u četvrtak jer je Kina zadržala nepromijenjene jednogodišnje i petogodišnje osnovne kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE