GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bloomberg: Rugali smo se ruskom cjepivu, a sad ga svi žele

Bloomberg: Rugali smo se ruskom cjepivu, a sad ga svi žele
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2021 / 22:35
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin u kolovozu priopćio da je Rusija odobrila prvo cjepivo protiv covida-19, iako ono nije prošlo sve faze kliničkih ispitivanja, mnogi su bili rezervirani i izrazili skepsu.

No nakon što je ovoga tjedna u uglednom medicinskom časopisu Lancet objavljeno kako Sputnjik V u približno istoj mjeri štiti od smrtonosnog covida-19 kao i američka ili europska cjepiva, stvari su se drastično promijenile.

Uskoro je rusko cjepivo odobrilo najmanje 20 zemalja, uključujući i Mađarsku koja je članica Europske unije, dok su ključna tržišta poput Brazila i Indije na korak do odobrenja. Rusija sada cilja na tržište EU koje se suočava s problemom nestašice cjepiva.

U globalnoj borbi protiv pandemije koja je u nešto više od godine dana odnijela 2.3 milijuna života, utrka za plasiranjem cjepiva poprimila je geopolitički značaj. Rusija je u tom smislu postala jedna od samo nekolicine zemalja koje su izumile učinkovitu obranu od covida-19.

Koliko je ovo postignuće značajno Rusiji pokazuje i samo ime cjepiva koje je nazvano prema prvom satelitu na svijetu koji je lansiran u svemir – čime je 1957. godine Sovjetski Savez postigao svoj prvi trijumf u svemirskoj utrci sa SAD-om, piše Bloomberg, a prenosi Index.hr.

Časopis Lancet je objavio kako je rusko cjepivo tijekom zadnje faze kliničkih ispitivanja, koja su provedena nad 20.000 sudionika, pokazalo učinkovitost od 91.6%. Sada Rusiju čeka druga vrsta izazova – proizvodnja.

Naime, ograničenja u proizvodnji najveći su problem svih proizvođača cjepiva jer globalna potražnja daleko nadmašuje ponudu. Rusija, koja je obećala besplatne doze za svojih 146 milijuna stanovnika, započela je s proizvodnjom prošle godine, a cjepivo se trenutno proizvodi u više zemalja; uključujući Indiju, Južnu Koreju i Brazil.

Ovoga tjedna je bliski suradnik turskog predsjednika Erdogana potpisao sporazum o proizvodnji Sputnjika V u Turskoj, iako zemlja već ima ugovorenu kupnju 50 milijuna doza kineskog cjepiva kompanije Sinovac Biotech i 4,5 milijuna doza Pfizer - BioNTech.

Unatoč velikom uspjehu na globalnoj razini, potražnja za ruskim cjepivom na domaćem terenu je podosta niska jer su građani još uvijek sumnjičavi prema izjavama vlasti. Naime, Putin (68) je pomalo zbunio svoje građane kada je u prosincu izjavio da će pričekati s cijepljenjem dok se ne potvrdi da je sigurno za ljude njegove dobi.

Putin još uvijek nije otkrio je li primio cjepivo ili ne, no njegov stav i ruski skepticizam nisu spriječili druge nacije da krenu s narudžbama. Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador se 25. siječnja, dan nakon što je objavio da se zarazio koronavirusom, zahvalio "iskreno privrženom" Putinu što je obećao 24 milijuna doza Sputnjika V u sljedeća dva mjeseca. Tri dana kasnije, bolivijski predsjednik Luis Arce osobno je dočekao prvi paket ruskog cjepiva na aerodromu La Paz.

Argentina je započela svoj program masovnog cijepljenja nakon što je do siječnja primila više od pola milijuna doza Sputnjika V. Pridružili su joj se Nikaragva, Paragvaj i Venezuela.

Sputnjik V se bazira na bezopasnom adenovirusu koji uzrokuje prehladu i koji se desetljećima proučava u razvoju cjepiva. Istu tehnologiju koristi AstraZeneca, dok su se Moderna i Pfizer/BioNTech okrenuli novoj tehnologiji koja koristi glasničku RNK (mRNK) kako bi potaknula imunološki odgovor.

Za razliku od cjepiva Pfizer/BioNTech, Sputnjik V se može čuvati u klasičnom hladnjaku (nije potreban zamrzivač), što olakšava transport i distribuciju u siromašnijim zemljama ili onima s toplijom klimom. Dvije doze ruskog cjepiva koštaju oko 20 dolara, što znači da je ono jeftinije od većeg dijela konkurencije. Iako je skuplji od AstraZenece, pokazao se učinkovitijim od njega u obrani od koronavirusa.

Rusija je zatražila od europskih regulatora odobrenje Sputnjika V, a njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da bi se rusko cjepivo moglo koristiti u EU ako ga odobri Europska agencija za lijekove.

Francuska ministrica gospodarstva rekla je da je "agnostik" po pitanju odobrenja ruskog cjepiva.

"Svako cjepivo koje zadovoljava uvjete sigurnosti i djelotvornosti je dobrodošlo u Europi", rekla je danas Agnes Pannier-Runacher tijekom intervjua za France Info TV.

Mađarska je već izdala hitno odobrenje i potpisala ugovor za 2 milijuna doza Sputnjika V, od kojih je prvih 40.000 isporučeno u utorak.

"Cjepivo ne može biti političko pitanje. Može se birati između zapadnih i istočnih cjepiva jedino u slučaju da ga se ima dovoljno na tržištu", rekao je 29. siječnja premijer Viktor Orban.

Glavni urednik Lanceta, Richard Horton, kazao je kako procedura europskog odobrenja ruskog cjepiva može potrajati nekoliko mjeseci.

Iako su ruske vlasti kazale kako očekuju da će ove godine njihovo cjepivo biti dostupno 700 milijuna ljudi, postavlja se pitanje brzine proizvodnje.

"Moramo biti realni. S obzirom na naše druge obveze, nećemo moći opskrbljivati Europu prije svibnja, osim Mađarske", rekao je Kiril Dmitriev, izvršni direktor državnog Ruskog fonda za izravna ulaganja koji je podržao razvoj Sputnjika V i koji je zadužen za njegovu međunarodnu distribuciju.

Tagovi: rusko cjepivo, Sputnik V, Sinovac Biotech, Pfizer, Angela Merkel, Lancet, Vladimir Putin, Viktor Orban
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE