GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac studentima predavala o održivom razvoju turizma, radnoj snazi i kvaliteti

Brnjac studentima predavala o održivom razvoju turizma, radnoj snazi i kvaliteti
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 18:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je u četvrtak Masterclass predavanje studentima zagrebačke Visoke škole Bernays o održivom razvoju i oporavku turizma, s naglaskom na važnost radne snage, kvalitetu ponude te dobru pripremu sezone, na temelju koje su u zahtjevnoj 2021. ostvareni dobri rezultati.

U pripremi ove sezone, osim suradnje i sinergija javnog i privatnog turističkog sektora, aktivnosti Vlade i Ministarstva turizma i sporta (MINTS) i Hrvatske turističke zajednice te strukovnih udruga, ministrica je naglasila i važnost projekta "Safe stay in Croatia" te osnivanje Savjeta za razvoj i oporavak turizma pri MINTS-u.

"Taj će Savjet kojeg čine svi najvažniji predstavnici sektora i dalje biti najvažniji čimbenik u pripremama za iduću sezonu i druge aktivnosti u turizmu, poput turističkih politika", kazala je ministrica uoči predavanja.

Studentima je istaknula i važnost radne snage u turizmu, čiji je nedostatak problem cijele EU a ne samo Hrvatske. Najavila je i da će radna snaga biti glavna tema ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma (DHT), koji se planiraju za kraj listopada u Župi Dubrovačkoj, uz komentar da se dugoročno rješavanje tog nedostatka mora provoditi zajedno s ostalim ministarstvima i sektorom.

"Trebamo voditi računa o tom problemu. U MINTS-u ćemo nastojati povećati stipendije i promociju turističkih zanimanja, to nam je izuzetno važno. Za 2022. ćemo vjerojatno morati posegnuti za uvozom radne snage, a koliko će on biti teško je sada reći, moguće kao ove godine. Znamo da je 2019. bilo potrebe za njih 20-30 tisuća, a smatramo i da u sezonski rad u turizmu treba više uključiti naše studente”, istaknula je ministrica.

Kako je ovog tjedna bila u Parizu na međunarodnom turističkom sajmu, Brnjac je spomenula i da na francuskom tržištu ima još dosta prostora za više suradnje i promocije hrvatskog turizma, ali i pojačavanje turističkog prometa, jer to tržište Hrvatsku prepoznaje kao sigurnu i zanimljivu destinaciju i sve više se za nju zanima.

I na drugim će se tržištima nastaviti pojačane aktivnosti, poput njemačkog, koje je i najjače za hrvatski turizam.

Na pitanje novinara kako gleda na 2022. i može li se te godine očekivati 'repriza' razine prometa iz 2019., s obzirom da se ove godine uspjelo postići visok postotak rasta prometa, ministrica je kazala da su za sada prve najave iz Francuske, ali i s drugih tržišta, jako dobre i da se 2022. već dobro bukira i s drugih tržišta.

„Za 2022. želimo naglasak staviti na manji broj dolazaka i veći broj noćenja turista, uz svakako veću kvalitetu turističkog proizvoda. To je naš cilj, jer želimo održivi i cjelogodišnji turizam, što se baš sada pokazuje ostvarivim i u listopadu kroz projekt Mjesec hrvatskog turizma, za koji se sektor jako zanima i prijavljuje”, naglasila je ministrica, zahvalivši se sektoru na uključivanju u taj projekt.

Tagovi: Nikolina Brnjac, Visoka škola Bernays, hrvatski turizam, nautički turizam
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE