GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnjac studentima predavala o održivom razvoju turizma, radnoj snazi i kvaliteti

Brnjac studentima predavala o održivom razvoju turizma, radnoj snazi i kvaliteti
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 18:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je u četvrtak Masterclass predavanje studentima zagrebačke Visoke škole Bernays o održivom razvoju i oporavku turizma, s naglaskom na važnost radne snage, kvalitetu ponude te dobru pripremu sezone, na temelju koje su u zahtjevnoj 2021. ostvareni dobri rezultati.

U pripremi ove sezone, osim suradnje i sinergija javnog i privatnog turističkog sektora, aktivnosti Vlade i Ministarstva turizma i sporta (MINTS) i Hrvatske turističke zajednice te strukovnih udruga, ministrica je naglasila i važnost projekta "Safe stay in Croatia" te osnivanje Savjeta za razvoj i oporavak turizma pri MINTS-u.

"Taj će Savjet kojeg čine svi najvažniji predstavnici sektora i dalje biti najvažniji čimbenik u pripremama za iduću sezonu i druge aktivnosti u turizmu, poput turističkih politika", kazala je ministrica uoči predavanja.

Studentima je istaknula i važnost radne snage u turizmu, čiji je nedostatak problem cijele EU a ne samo Hrvatske. Najavila je i da će radna snaga biti glavna tema ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma (DHT), koji se planiraju za kraj listopada u Župi Dubrovačkoj, uz komentar da se dugoročno rješavanje tog nedostatka mora provoditi zajedno s ostalim ministarstvima i sektorom.

"Trebamo voditi računa o tom problemu. U MINTS-u ćemo nastojati povećati stipendije i promociju turističkih zanimanja, to nam je izuzetno važno. Za 2022. ćemo vjerojatno morati posegnuti za uvozom radne snage, a koliko će on biti teško je sada reći, moguće kao ove godine. Znamo da je 2019. bilo potrebe za njih 20-30 tisuća, a smatramo i da u sezonski rad u turizmu treba više uključiti naše studente”, istaknula je ministrica.

Kako je ovog tjedna bila u Parizu na međunarodnom turističkom sajmu, Brnjac je spomenula i da na francuskom tržištu ima još dosta prostora za više suradnje i promocije hrvatskog turizma, ali i pojačavanje turističkog prometa, jer to tržište Hrvatsku prepoznaje kao sigurnu i zanimljivu destinaciju i sve više se za nju zanima.

I na drugim će se tržištima nastaviti pojačane aktivnosti, poput njemačkog, koje je i najjače za hrvatski turizam.

Na pitanje novinara kako gleda na 2022. i može li se te godine očekivati 'repriza' razine prometa iz 2019., s obzirom da se ove godine uspjelo postići visok postotak rasta prometa, ministrica je kazala da su za sada prve najave iz Francuske, ali i s drugih tržišta, jako dobre i da se 2022. već dobro bukira i s drugih tržišta.

„Za 2022. želimo naglasak staviti na manji broj dolazaka i veći broj noćenja turista, uz svakako veću kvalitetu turističkog proizvoda. To je naš cilj, jer želimo održivi i cjelogodišnji turizam, što se baš sada pokazuje ostvarivim i u listopadu kroz projekt Mjesec hrvatskog turizma, za koji se sektor jako zanima i prijavljuje”, naglasila je ministrica, zahvalivši se sektoru na uključivanju u taj projekt.

Tagovi: Nikolina Brnjac, Visoka škola Bernays, hrvatski turizam, nautički turizam
PROČITAJ I OVO
Uganda otkrila ogromne rezerve zlata
ZLATO
Uganda otkrila ogromne rezerve zlata
LONDON - Uganda je objavila da je nakon nekoliko provedenih istraživanja otkrila 31 milijun metričkih tona zlata koje čekaju na iskopavanje.
Venecija od siječnja 2023. uvodi ulaznice za jednodnevne posjetitelje
NOVITETI
Venecija od siječnja 2023. uvodi ulaznice za jednodnevne posjetitelje
VENECIJA - Zbog regulacije ogromnog broja turista, jednodnevni izletnici će od iduće godine za ulazak u Veneciju morati kupiti ulaznicu.
Gotovo svi njemački trgovci planiraju podizati cijene hrane
HRANA
Gotovo svi njemački trgovci planiraju podizati cijene hrane
MUENCHEN - Potrošači u Njemačkoj morat će pri kupovini hrane još dublje posegnuti u džep u idućim mjesecima, budući da gotovo svi trgovci planiraju ponovo podići cijene, objavio je u petak institut ifo, pozivajući se na rezultate istraživanja.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna u blagom minusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna u blagom minusu
ZAGREB - U mirnom trgovanju u petak na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi su blago pali, uz skroman promet, završivši i tjedan u minusu.
Butković: Sve ide po planu, Pelješki most otvara se 26. srpnja
OTVORENJE
Butković: Sve ide po planu, Pelješki most otvara se 26. srpnja
ZAGREB - Na Pelješkom mostu i pristupnim cestama sve ide po planu te se njegovo otvaranje s dijelom pristupnih cesta očekuje 26. srpnja, rekao je u petak ministar prometa Oleg Butković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE