GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodari postaju sjajna oklada

Brodari postaju sjajna oklada
VOZARINE RASTU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2021 / 08:39
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Ekonomski oporavak usporava se više nego što se očekivalo na račun delta soja koronavirusa, s kašnjenjima u globalnom lancu opskrbe i očekivanom nižom potražnjom kućanstava od očekivane.

U Kini je maloprodaja u kolovozu porasla samo 2,5 posto na godišnjoj razini zbog epidemioloških zabrinutosti, dok je njihov rast u srpnju iznosio još 8,5 posto. Ako negativni učinci koronavirusne verzije delte nastave utjecati na gospodarstvo, vjerojatno će središnji bankari teško izabrati mjere monetarne politike u jesensko-zimskoj sezoni.

Do sada smo saznali da se tijekom valova covida-19 potrošnja kućanstava premješta s usluga na robu. To pak uzrokuje zagušenje u globalnim lancima opskrbe. U slučaju povećane zabrinutosti javnosti zbog jesenske i zimske epidemiološke situacije, možemo očekivati pad potražnje za uslugama i porast robe, što će nastaviti iritirati cijene robe s obzirom na trenutna uska grla u globalnoj distribuciji dobara i poticanje monetarne politike središnjih banaka.

Brodari su već profitirali od ovakve situacije.

Marže jednog od najvećih brodovlasnika na svijetu, njemačke tvrtke Hapag-Lloyd, naglo su porasle. Neto ili profitna marža ovog brodovlasnika porasla je na 23 posto u 2020. sa samo 3 posto iz 2019. godine, a u drugom ovogodišnjem tromjesečju neto marža ovog brodovlasnika porasla je na 32 posto ukupne prodaje.

Očekuje se da će prihod Hapag-Lloyda ove godine porasti za 51%. Dok marže rastu za brodovlasnike, marže za određene industrijske proizvode ili artikle će se barem privremeno smanjiti zbog viših cijena sirovina i većih plaća, jer tvrtke neće moći u svim slučajevima prenijeti povećane troškove na kupca. Američka industrijska tvrtka 3M već je najavila manju operativnu maržu od 50 do 100 baznih bodova za treće tromjesečje ove godine.

Stoga ne čudi što su Hapag-Lloyd i njegov francuski rival, CMA CGM, zamrznuli daljnje povećanje cijena dostave, čime su barem djelomično pogodovali dugoročnim poslovnim odnosima i povratku. Neke cijene dostave također su porasle šest puta. Pandemija je ponovila da su globalni lanci opskrbe ekosustav osjetljiv na čitav niz šokova, kao i naše reakcije na te šokove. Stoga će pri pooštravanju monetarne politike središnji bankari također morati obratiti pozornost na to kako će poskupljenje duga u vrijeme veće inflacije utjecati na industriju i globalne opskrbne lance.

Tagovi: brodari, brodarsko tržište, vozarine, capesize brodovi
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Blage oscilacije indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Blage oscilacije indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Srijedu su na Zagrebačkoj burzi obilježile blage oscilacije indeksa, ali i nešto bolji promet.
ICTSI: Kriza u prijevozu tereta mogla bi potrajati
KRIZA
ICTSI: Kriza u prijevozu tereta mogla bi potrajati
LONDON - Svijet se suočava s "jako produljenim" poremećajima u prijevozu tereta, s obzirom na nagli oporavak trgovine i nedostatne kapacitete, upozorio je u srijedu čelnik globalne tvrtke ICTSI, koncesionara kontejnerskog terminala u Rijeci.
Dolarov indeks u blagom plusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu
LONDON - Dolar je blago ojačao u srijedu prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, poduprt višim prinosima na dugoročne američke državne obveznice.
Argentina zamrznula cijene osnovnih potrepština do 2022. godine
POTEZI
Argentina zamrznula cijene osnovnih potrepština do 2022. godine
BUENOS AIRES - Argentinska vlada zamrznula je cijene više od tisuću osnovnih potrepština do početka iduće godine kako bi obuzdala inflaciju, prekinuvši pregovore s nezadovoljnim proizvođačima hrane.
Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate uspon Wall Streeta, na kojemu vlada optimizam zbog dobrih poslovnih rezultata američkih kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE