GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto premija osiguravajućih društava krajem svibnja 5,4 milijarde kuna

Bruto premija osiguravajućih društava krajem svibnja 5,4 milijarde kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2021 / 16:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravajuća društva su od početka godine do kraja svibnja zaračunala ukupnu bruto premiju od 5,37 milijardi kuna, što je porast za 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 12,6 posto, na četiri milijarde kuna, kao i rast premije u životnim osiguranjima, za 15 posto, na 1,36 milijardi kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je i nadalje osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem svibnja od 1,2 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini porast od 17,7 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 1,16 milijardi kuna, ili 18,2 posto više nego krajem svibnja 2020. godine. U prvih pet mjeseci ove godine sklopljene su 1.073.434 police, što je 99.695 polica više nego u istom razdoblju lani, a prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.077,27 kuna, što je na godišnjoj razini više za 7,2 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja, pak, najveći udio ima klasično životno osiguranje, s premijom u iznosu od 1,16 milijardi kuna, ili 18,3 posto višom u odnosu na svibanj 2020. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, kod kojih je na godišnjoj razini zaračunata bruto premija porasla za blagih 0,36 posto, na 146,4 milijuna kuna. Kod dopunskog osiguranja životnog osiguranja je pak zabilježen pad premije za 2,3 posto, na 51,8 milijuna kuna, a pala je i zaračunata premija rentnog osiguranja, za 32 posto, na 4,4 milijuna krajem svibnja ove godine.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje, uz rast zaračunate premije na godišnjoj razini za 9,8 posto, na 1,46 milijardi kuna. No, tržišni udio Croatia osiguranja je pao s 28 posto, koliko je iznosio krajem svibnja prošle godine, na 27,2 posto krajem svibnja ove godine.

Drugi je Allianz Hrvatska, s tržišnim udjelom od 11,6 posto te rastom zaračunate bruto premije za 12,2 posto, na 625,1 milijun kuna.

Slijedi Euroherc, koji bilježi rast zaračunate bruto premije za 16,8 posto, na 603 milijuna kuna, uz tržišni udio od 11,2 posto.

Četvrto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja drži Wiener osiguranje, kojem je zaračunata bruto premija na godišnjoj razini skočila za 16,5 posto, na 590,7 milijuna kuna, uz tržišni udio od 11 posto.

Isplata šteta rasla za 9,4 posto

Ukupan bruto iznos likvidiranih šteta koja su osiguravajuća društva isplatila svojim osiguranicima u prvih je pet mjeseci ove godine iznosio 3,02 milijarde kuna, što je za 259,8 milijuna kuna ili 9,4 posto više no u istom razdoblju lani.

Od toga na neživotna osiguranja otpada 1,73 milijarde kuna ili 21,9 posto više na godišnjoj razini. U "neživotnom" segmentu najveći udio čini osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, s isplaćenih 594,5 milijuna kuna, što je za 92,9 milijuna kuna ili 18,5 posto više no lani.

Slijedi kasko osiguranje cestovnih vozila, s iznosom likvidiranih šteta krajem svibnja od 315,8 milijuna kuna, što je za 5,7 milijuna kuna ili 1,85 posto više nego krajem svibnja 2020. godine.

Nadalje, likvidirane štete za osiguranje od požara i elementarnih šteta krajem svibnja iznosile su 288,5 milijuna kuna, što je za 105,7 milijuna kuna ili 57,8 posto više nego krajem svibnja 2020. godine.

U segmentu životnih osiguranja ukupan iznos likvidiranih šteta je bio 1,28 milijardi kuna ili 3,9 posto manje u odnosu na lanjski svibanj. Najveći dio u tom segmentu ima klasično životno osiguranje s iznosom od 1,17 milijardi kuna, što je godišnji rast od 6,2 posto.

Tagovi: premija osiguravatelja, Hrvatski ured za osiguranje, Croatia osiguranje, Adriatic osiguranje, Generali osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Nijemci više traže na Googleu Hrvatsku nego Španjolsku, Italiju i Grčku
SIGNALI
Nijemci više traže na Googleu Hrvatsku nego Španjolsku, Italiju i Grčku
ZAGREB – Hrvatska se iz dana u dan susreće sa sve povoljnijom epidemiološkom slikom što svakako ide u prilog kvalitetnoj turističkoj sezoni.
Zagrebačka burza: Jadroplov dobitnik dana, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Jadroplov dobitnik dana, indeksi pali
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa na Zagrebačkoj burzi u skladu s globalnim kretanjima.
Istra na naslovnicama šest turističkih magazina u Austriji
PROMOCIJA
Istra na naslovnicama šest turističkih magazina u Austriji
ZAGREB - Istra se na austrijskom tržištu istovremeno našla na naslovnicama čak šest turističkih magazina - ADAC Reisemagazin, Alpe Adria Magazin, Dumont, Der Feinschmecker, Merian te u tjednom prilogu Kurier Freizeit, izvijestili su iz Turističke zajednice Istarske županije.
Kreće Zagrebački tjedan digitalnih nomada
DIGITALNI NOMADI
Kreće Zagrebački tjedan digitalnih nomada
ZAGREB - Mogućnostima koje u Zagrebu imaju digitalni nomadi posvećen je Zagrebački tjedan digitalnih nomada koji se održava od 21. do 27. lipnja na različitim lokacijama u gradu.
Kina naredila bankama da blokiraju kripto transakcije, tržište u padu
KRIPTO SCENA
Kina naredila bankama da blokiraju kripto transakcije, tržište u padu
PEKING - Narodna banka Kine (PBOC) u ponedjeljak je poručila glavnim financijskim institucijama u zemlji da prestanu olakšavati transakcije s virtualnom valutom, povećavajući negativan osjećaj na kripto tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE