GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Butković: Ulaganja u lučku infrastrukturu bit će konstanta idućih deset godina

Butković: Ulaganja u lučku infrastrukturu bit će konstanta idućih deset godina
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2022 / 15:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U lučku infrastrukturu duž cijele obale nikad se nije više ulagalo, a ta ulaganja bit će konstanta u sljedećih deset godina, ustvrdio je u utorak u Zadru na konferenciji Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

"Ulaže se mnogo, možda jesu manji projekti, ali oni mijenjaju vizuru manjih otočnih mjesta, obnavljaju se lukobrani, plaže. Sve to stvara pretpostavke za kvalitetniji život, ali i za kvalitetan turizam. Mi smo zemlja koja živi od mora i zato u lučku infrastrukturu ulažemo nikad veća sredstva. To je snažan poticaj razvoju, a to najbolje zna i naš nacionalni lanac marina ACI, koji upravlja sa 22 marine od Umaga do Dubrovnika", rekao je Butković.

Najavio je gradnju 23. marine - u Porto Barošu u Rijeci, dodavši da je samo prošle godine ACI u svoje marine uložio gotovo 44 milijuna kuna.

Osvrnuo se i na ulaganja u Zadarskoj županiji, istaknuvši nedavno otvorenu trajektnu luku u Tkonu na otoku Pašmanu, najveću pojedinačnu investiciju u lučku infrastrukturu na zadarskome području. Podsjetio je i na ulaganja koja su, osim u županijske, usmjerena i u luke od državnog značaja, naglasivši kako su luke vrata u svijet, pokretač gospodarskog razvoja i važan oslonac prometnoj povezanosti.

"Upravo ta kontinuirana ulaganja u infrastrukturu, ali i u cjelokupnu ponudu, uz razvedenu obalu koju Hrvatska ima, daju ove izvrsne rezultate i postavljaju nautiku na poziciju jednog od vodećih sektora u cjelokupnim turističkim rezultatima", ustvrdio je Butković te poručio da će ulaganja u infrastrukturu luka u sljedećih deset godina biti konstanta.

U ime Zadarske županije sudionike konferencije pozdravio je župan Božidar Longin istaknuvši kako je upravo nautički turizam perjanica cijelog turizma, jer s nautičarima počinje i završava turistička sezona.

"Uz razvedenu obalu koju Hrvatska ima, važno je ulagati i u usluge koje stranim nautičarima, našim gostima, pružaju lučke kapetanije i ispostave. Sve više nautičara koristi mogućnost prijave i plaćanja naknada putem usluge e-Nautika. Tu se bilježi porast u odnosu na proteklu godinu za više od 65 posto. Porast se bilježi i u broju plovila, pa je u našem akvatoriju boravilo više od 53.000 stranih jahti i brodova, što je 5,7 posto više nego 2021.", rekao je Longin.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić podsjetio je da je Zadar prijestolnica hrvatskoga pomorstva, perjanica hrvatskog turizma i zato pravo mjesto za organizaciju ovakve konferencije.

"Visoku kvalitetu nautičkog turizma zadarsko je područje počelo razvijati prije gotovo 50 godina i upravo je tu stvoren prvi elitni nautički proizvod na Jadranu", istaknuo je Dukić.

Konferenciju Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji organizirali su ACI i Zadarski list, uz pokroviteljstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. U panel-raspravi nakon uvodnog dijela sudjelovali su Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, te direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

Tagovi: Oleg Butkjović, lučka insfrastruktura, Luka Zadar, Josip Klišmanić, Zračna luka Zadar, Adriatic Club international, Božidar Longin
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE