GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene bakra na najvišim razinama u 11 mjeseci

Cijene bakra na najvišim razinama u 11 mjeseci
BAKAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2024 / 22:32
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene bakra skočile su u srijedu na najvišu razinu u jedanaest mjeseci nakon što su kineske talionice, koje prerađuju polovicu svjetskog iskopanog bakra, dogovorile zajedničko smanjenje proizvodnje.

Referentni tromjesečni bakar na Londonskoj burzi metala (LME) dosegao je 8.799 dolara po metričkoj toni, najviše od veljače 2023. Zadnji put se trgovalo za 1,6% više na 8.790 dolara u 10:55 GMT.

Bakar za isporuku u svibnju porastao je na tržištu Comex u New Yorku, dosegnuvši 4,06 USD po funti (8.932 USD po toni), što je 3,3% više u usporedbi sa zatvaranjem u utorak.

Rast je započeo na Šangajskoj burzi terminskih ugovora (SHFE), gdje je bakar dosegao najvišu dvogodišnju cijenu od 70.460 juana (9.796 USD) po toni.

Najveće kineske talionice bakra sastale su se u srijedu u Pekingu, dogovorivši simbolično smanjenje proizvodnje koja stvara gubitke, bez navođenja količina i vremena.

"To je odgovor na trzaj koljena da se požuri. Interes za SHFE je porastao odmah nakon objave smanjenja proizvodnje u Kini", rekao je trgovac. “Tko će priznati da je prvi postao neprofitabilan?”

Nestašice su dovele do intenziviranja konkurencije za iskopane bakrene koncentrate, uzrokujući nagli pad prihoda za talionice na razine desetljeća niske.

"No, važno je napomenuti da postoji oko 1,7 milijuna tona godišnje novih projekata talionica u bivšoj Kini za koje se očekuje da će biti uključeni u drugoj polovici, što će staviti veći pritisak na globalnu opskrbu koncentratom", rekao je Brian Peng, analitičar bakra savjetovanja CRU.

U prva dva mjeseca ove godine nije radilo više svjetskih talionica bakra nego u istom razdoblju lani, uglavnom zbog kineske neaktivnosti, pokazali su podaci satelitskog nadzora metaloprerađivačkih pogona.

Međutim, više cijene bakra mogle bi dodatno oslabiti potražnju u najvećoj potrošačkoj Kini, kao što se može vidjeti u zalihama.

Zalihe bakra u skladištima koje prati SHFE naglo su porasle na 239.245 tona 8. ožujka s 30.905 tona na početku godine.

Tagovi: bakar, robe, rudnici, kina
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE