GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čokolada će postati luksuz, evo zašto

Čokolada će postati luksuz, evo zašto
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2024 / 08:27
Autor: Siniša Malus
LONDON - Potrošači će se nositi s posljedicama porasta cijena kakaovca dok se svijet suočava s najgorim deficitom opskrbe u desetljećima, a poljoprivrednici u zapadnoj Africi bore se s lošim vremenom, bolestima i propalim stablima.

Terminske cijene kakaa za isporuku u svibnju porasle su u utorak na najvišu unutardnevnu vrijednost svih vremena od 10.080 USD po metričkoj toni prije nego što su završile dan u padu od 0,3% na 9.622 USD. Cijena kakaa se više nego utrostručila tijekom prošle godine i porasla je za 129% u 2024.

Izvršna direktorica Hersheyja, Michele Buck, rekla je prošlog mjeseca za CNBC da tvrtka ima strategiju zaštite od rizika kako bi upravljala volatilnošću cijena. Nacionalna udruga slastičara rekla je CNBC-u u e-poruci da industrija surađuje s trgovcima na malo kako bi "smanjila troškove" i održala čokoladu pristupačnom za potrošače.

Iako su velike čokoladne tvrtke prošle godine bile dobro zaštićene i nisu morale odmah prenijeti visoke cijene na potrošače, industrija može učiniti samo toliko da apsorbira troškove, rekao je Paul Joules, robni analitičar u Rabobanku.

Svijet se suočava s najvećim deficitom opskrbe kakaovcem u više od 60 godina, a potrošači bi mogli početi uočavati učinak krajem ove godine ili početkom 2025., rekao je Joules. Međunarodna organizacija za kakaovce predvidjela je deficit opskrbe od 374.000 tona za sezonu 2023.-24., što je povećanje od 405% u odnosu na manjak od 74.000 tona u prethodnoj sezoni.

"Najgore tek dolazi", rekao je Joules. Cijene kakaovca vjerojatno će još neko vrijeme ostati visoke jer nema lakih rješenja za sustavne probleme s kojima se tržište suočava, rekao je.

Potrošači bi se mogli suočiti s višim cijenama ili "smanjenom inflacijom" u obliku manjih čokoladica, rekao je Joules. Tvrtke bi također mogle prilagoditi sastojke kako bi koristile manje kakaa u nekim proizvodima, rekao je. Najgori šok od naljepnica bi došao od tamne čokolade, koja ima vrlo visok udio kakaa, rekao je analitičar.

David Branch, voditelj sektora u Wells Fargo's Agri-Food Institute, rekao je da bi potrošači mogli vidjeti više cijene već za Uskrs, koji je u nedjelju.

"S obzirom na to da su cijene kakaa i ostali proizvodni troškovi u stalnom porastu tijekom prošle godine, vjerojatno će potrošači ovog Uskrsa vidjeti skok cijena čokoladnih slatkiša", rekao je Branch klijentima u bilješci istraživanja ovog mjeseca.

Cijene kakaa su naglo rasle zbog poremećaja u opskrbi u ključnim zemljama proizvođačima Obale Bjelokosti i Gane, rekao je Joules. Ove dvije zemlje predstavljaju oko 60% svjetske proizvodnje kakaovca.

Tagovi: čokolada, kakao, šećer, kakaovac, Barry Callebaut, Black Thunder
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE