GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čokolada već godinama nije bila ovako skupa

Čokolada već godinama nije bila ovako skupa
VALENTINOVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 08:01
Autor: SEEbiz / CNBC

NEW YORK - Buket ruža, večera za dvoje i bombonijera čine osnovne sastojke za spoj za Valentinovo. Ali ljubitelji bi ove godine mogli doživjeti šok zbog viših cijena kakaa i šećera.

Cijene kakaovca prošlog su tjedna skočile na najvišu razinu svih vremena jer su pogoršani vremenski uvjeti i izazovi s bolestima smanjili prinose u Gani i Obali Bjelokosti, gdje se proizvodi 60% svjetske proizvodnje.

"To je dovelo do smanjenja proizvodnje i stvorilo manjak zaliha kakaovca na tržištu", rekao je Sergej Četvertakov, glavni istraživački analitičar za tržišta kakaovca i šećera u S&P Globalu. Rekao je da je ovo treća uzastopna godina nedovoljne ponude kakaovca, dodajući da se to neće poboljšati u bliskoj budućnosti.

Terminske cijene kakaa porasle su gotovo 40% od početka godine da bi u četvrtak dosegnule najvišu unutardnevnu vrijednost svih vremena od 5874 dolara po metričkoj toni.

“Ono što zapravo pokreće sve ovo je zapravo ovaj El Nino koji je trenutno na mjestu. To stvarno utječe na usjev,” rekao je David Branch, viši potpredsjednik Wells Fargo Agri-Food Instituta.

Napomenuo je da to također utječe na usjeve šećera.

Vremenski fenomen El Niño donio je suše temperature u jugoistočnu Aziju, Indiju i dijelove Afrike, što je prošle godine dovelo do porasta jeftinih roba poput šećera i kakaa.

“Cijene čokolade će biti više”, rekao je Branch za CNBC. ″Proizvođači proizvoda samo dižu marže i govore trgovcima da to pojedu, a oni to moraju pokušati prodati po višoj cijeni.

Cijene čokolada porasle su 11% u prošloj godini, prema bazi podataka potrošačke inteligencije NielsenIQ, koristeći podatke prikupljene do 27. siječnja. "Cijene čokolade najviše su koje smo vidjeli u godinama", rekao je predstavnik NielsenIQ-a.

Ipak, stručnjaci još ne očekuju da će taj skok odvratiti ljubitelje slatkog.

"Još uvijek postoji mnogo entuzijazma za poslastice oko Valentinova", poručili su iz Nacionalne udruge slastičara CNBC-u putem e-pošte, dodajući da je 92% anketiranih Amerikanaca reklo da ove godine planiraju dijeliti čokolade i slatkiše za Valentinovo.

“Za Valentinovo [čokolade] su kao posebna poslastica i moraju imati mnogi ljudi”, rekao je Četvertakov. Napomenuo je da je unatoč višim cijenama tržište čokolade snažno na zrelim tržištima poput Europe i Sjeverne Amerike. Međutim, primijetio je da je u Aziji došlo do uništenja potražnje.

Čokolada i kakao povijesno su povezivani s ljubavlju i plodnošću još od civilizacija Maja i Asteka, koji su ovu robu donijeli u zapadnu Europu preko španjolskih konkvistadora. Sada su čokolada i Valentinovo sinonimi, čak i ako kritičari kažu da je povezanost ovjekovječena marketinškim trikovima.

Ali uz tvrdoglavu globalnu inflaciju, slatkiši također predstavljaju pristupačniji način sudjelovanja u svečanostima. Kim, 28-godišnjakinja iz Singapura, rekla je da umjesto toga obično odlučuje ispeći kolačiće za svoje voljene na Dan zaljubljenih.

"Osim kapitalizma... mislim da bi to moglo biti i zato što je lakše - kao, pristupačnije je od odlaska na večeru ili kupnje darova", rekla je. “Obično se radi o tome da daš čestitku i čokolade. Mislim da je lakše raditi nešto nego ne raditi ništa.”

No čak i izvan godišnje sezone ljubavi, potražnja za čokoladom obično ostaje relativno velika čak i tijekom gospodarskih padova, prema bazi podataka cijena prehrambenih proizvoda Mintec.

“Ovo bi moglo biti usklađeno s ljudskom tendencijom traženja 'malih zadovoljstava' u nesigurnim vremenima, a poznato je da čokolada prirodno popravlja raspoloženje”, rekao je Mintec u nedavnom izvješću.

Uz to, čokolade nisu jedine poslastice za Valentinovo koje će oštetiti novčanik ove godine. To je također sezona kada potražnja za jastozima i govedinom općenito raste, jer potrošači ručaju vani tijekom sezone zaljubljenih.

Mintecov indeks obroka za Valentinovo, koji prati cijene uobičajenih namirnica za Valentinovo poput čokolade, repova jastoga, goveđih leđa i krumpira, porastao je 13,8% u siječnju na godišnjoj razini. Skok je potaknut višim cijenama repova jastoga, navodi se u izvješću, u kojem se navodi da je siječanjski prosjek repova jastoga 40% veći od prošlogodišnjeg kao rezultat manjka proizvodnje u ključnim područjima kao što su Maine i Kanada.

Očekuje se da će cijene jastoga ostati visoke u veljači zbog manjih zaliha iz Kanade i SAD-a, rekao je Mintec-podružnica Urner Barry u izvješću od 8. veljače.

Tagovi: čokolada, kakao, šećer, kakaovac, Barry Callebaut, Black Thunder
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE