GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora će do 2030, završiti oba autoputa

Crna Gora će do 2030, završiti oba autoputa
CESTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2023 / 14:19
Autor: SEEbiz / mina-business
PODGORICA - Crna Gora bi, prema planu, trebalo da do kraja 2030. godine završi izgradnju oba auto-puta i četiri brze autoceste, saopštio je premijer Milojko Spajić.

On je na sastanku sa privrednicima u Privrednoj komori (PKCG) rekao da će u januaru biti raspisano šest javnih tendera za izradu idejnih rješenja za sve preostale dionice auto-puta od Bara do Boljara, jadransko-jonski auto-put, te brže autoceste Bijelo Polje – Pljevlja – Sarajevo, Bar – Ulcinj – Albanija, od obilaznice oko Budve – Luštica – Hrvatska i Andrijevica – Peć, pišu Vijesti.

On je kazao da će kapitalni budžet iznositi 900 miliona EUR godišnje i da nema problema da se Crna Gora zaduži za te investicije.

“Nemamo više vremena da čekamo. Potreban nam je ubrzani razvoj. Sa ovim će biti riješeni svi problemi sa drumskom saobraćajnom povezanosti Crne Gore”, poručio je Spajić.

On je na sastanku ocijenio da je stigmatizacija privrede uništavala privrednike, što više nikad ne smije da se desi, te poručio da će svi koji plaćaju porez i pošteno rade imati maksimalnu podršku Vlade, prenosi portal CdM.

“Daćemo vjetar u leđa svakom radu i pregalaštvu. Ne treba da se plašimo grešaka. Padneš, odmah se dižeš. To je kultura preduzetništva koju moramo da naučimo. Bitno je da država omogući rad i preduzetničku energiju”, kazao je Spajić.

On je dodao da je namjera Vlada da smanji rizik privređivanja.

“Mnogo je konfuzije i problema. Teško je razumjeti naš poteški kod. Važna stvar je povezivanje u veliko tržište, zato je važno bilo da se ne nađemo na sivoj listi Moneyvala”, rekao je Spajić.

On je poručio da će se raditi na zakonskom rješenju vezano za rješavanje problema nedostatka radna snage.

“Bolovanje je veliki problem. Nijesmo najbolesnija nacija, ali imamo podatak da Crnogorci najviše boluju u Evropi. Nažalost i ljekari su dio tog problema, ali stavićemo duplu kontrolu”, najavio je Spajić.

On smatra da je Crnoj Gori potreban Arbitražni sud, koji bi bio napravljen zajedno sa PKCG.

“Treba da popunimo tu rupu u pravosudnom sistemu. On jednog dana treba da preraste u Međunarodni privredni sud”, saopštio je Spajić.

Direktor kompanije Voli Dragan Bokan kazao je da su očekivanja privrede visoka.

“U javnosti se poslodavac doživljava kao neko ko iskorišćava radnike. Pomenuću neke najveće i aktuelne probleme. Nedostatak radne snage. U periodima turističke sezone, a nerijetko i van nje, suočavamo se sa ovim problemom. Voli obavlja primarnu poljoprivrednu proizvodnju u Šasu u Ulcinju. Naši ljudi su nezainteresovani za radno angažovanje, naročito ne tog tipa”, rekao je Bokan.

Poslodavci se, kako je dodao, suočavaju sa zloupotrebom bolovanja.

“Ne bi trebalo da bude zdravstvenih radnika koji zloupotrebljavaju svoj položaj na štetu države. Broj zaposlenih koji koriste bolovanje u Voliju se kreće u svakom trenutku od 250 do 300”, naveo je Bokan.

On je saopštio i da je kompanija Voli postala vlasnik farme za uzgoj svinja u Spužu.

“Sigiran sam da ćemo uskoro imati domaći proizvod”, kazao je Bokan.

On je saopštio i da se raduje najavljenom ekonomskom razvoju i pozvao premijera da čujte glas privrede.

Tagovi: spajić, crna gora, bar-boljare
PROČITAJ I OVO
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 1,7 milijardi eura u teretne željeznice
ZELENO SVJETLO
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 1,7 milijardi eura u teretne željeznice
BRUXELLES - Europska unija dopustila je Njemačkoj subvencioniranje dijelova teretne željeznice s 1,7 milijardi eura. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Bruxellesu.
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
DOGAĐAJI
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
ZAGREB - U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“.
Usporio kineski uvoz zlata
ZLATO
Usporio kineski uvoz zlata
PEKING - Kineski uvoz poluga usporio je prošlog mjeseca jer je potražnja u najvećem svjetskom potrošaču počela posustajati pred rekordnim cijenama.
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
KRIPTOVALUTE
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
NEW YORK - Kriptovalute su porasle u utorak usred kasnog porasta optimizma u vezi s odlukama Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a o promptnim prijavama za fondove kojima se trguje na burzi, od kojih prva stiže ovaj tjedan.
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uvelike su pala u utorak nakon što su dionice tehnološkog sektora gurnule Nasdaq Composite na rekordno visoke razine tijekom noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE