GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora trgovcima ponovo ograničava marže

Crna Gora trgovcima ponovo ograničava marže
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2024 / 17:21
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Vlada Crne Gore odlučila je da nastavi sa ograničavanjem trgovačkih marže u veleprodaji i maloprodaji i to na pet do 15 odsto za dio osnovnih životnih namirnica, prehrambenih proizvoda i sredstava za održavanje higijene.

Cilj je, kako se navodi, „zaštita kupovne moći građana“.

Kako prenose podgoričke Vijesti, novo ograničenje marži predviđeno je izmenama Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda.

Taj dokument, kako se dodaje, pripremilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) kojim rukovodi ministar Nik Đeljošaj, a predlog te odluke trebalo bi da bude na sednici Vlade Crne Gore, ove sedmice.

Na primjer, kako se dodaje, ograničenje marži za „pileće meso“ odnosi se na piletinu u celo, batak, belo pileće meso, krilca.., tako da obuhvata u svakom većem maloprodajnom lancu i više stotina kategorija proizvoda.

Za prvu grupu proizvoda, marže su ograničene odlukom Vlade iz juna 2022. godine, i sada se predlaže njihovo produženja tako da će marže u veleprodaji i dalje biti ograničene na pet odsto, a u maloprodaji na sedam odsto za pšenična brašna tip 400 i 500, šećer kristal, jestivo suncokretovo ulje i kuhinjsku so. Marža je ograničena samo na so u pakovanju od jednog kilograma, dok za ostale proizvode u grupi ograničenje marže važi za sva težinska pakovanja.

U drugoj grupi, gde se ograničavanje marži u trgovini na veliko i malo sada predlaže na po deset odsto, nalazi se 31 kategorija prehrambenih proizvoda, kao što su domaći sir, flaširana (negazirana i gazirana) voda, jogurt, kokošija jaja, krompir, mlijeko, pileće meso, svinjsko meso, pirinač, smrznuto voće i povrće…

Samo je kod jaja marža ograničena na deset komada, a kod ostalih kategorija nema ograničenja, već je smanjenje marži obavezno bez obzira na težinu, količinu, proizvođača ili pod grupe tih kategorija.

U trećoj grupi se nalaze proizvodi za održavanje higijene, a marže se za veleprodaju ovim predlogom ograničavaju na 10% a u maloprodaji na 15 odsto. U ovoj grupi se nalaze dječiji sapun, dječije pelene, šampon i kupka za bebe, šampon i kupka za odrasle, pasta za zube, toalet papir, deterdženti tečni i praškasti i higijenski ulošci.

Tagovi: marže, trgovina, trgovci, crna gora, đeljošaj, inflacija
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE