GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobra vijest za nastavak sezone: Vraćaju se Talijani

Dobra vijest za nastavak sezone: Vraćaju se Talijani
SEZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 17:43
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nije neočekivano, ali dogodilo se ono od čega je domaći turistički sektor najviše strepio: mjere ograničenja za povratak turista iz Hrvatske nametnula nam je i Njemačka, nakon što je Institut Robert Koch, tijekom jučerašnjeg dana, rizičnima proglasio dvije hrvatske županije.

Riječ je o županijama s najvećim brojem novooboljelih na 100 tisuća stanovnika, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, a Hrvati bi zasad trebali biti zadovoljni što su Nijemci ipak odlučili primijeniti “regionalni pristup”.

Prema odluci njihova Ministarstva vanjskih poslova, koja je objavljena jučer poslijepodne, svi Nijemci koji će se svojim kućama vraćati s odmora koji su proveli u jednoj od dvije rizične županije, pri ulasku u domovinu morat će predočiti negativne rezultate testa na Covid-19, ali im je ostavljena i mogućnost da se testiraju naknadno, no u tom slučaju moraju vrijeme do rezultata provesti u samoizolaciji, piše Jutarnji list.

“Šok za 180 tisuća njemačkih turista na Balkanu. Upozorenje za putovanje u dijelove Hrvatske”, vrišti s online verzije njemačkog dnevnog lista Die Bild, koji cijeli dan izvještava o činjenici da je Njemačka Hrvatskoj odlučila nametnuti mjere.

Ipak, iako je točno da u cijeloj Hrvatskoj trenutačno boravi 180 tisuća njemačkih turista, dobra vijest je činjenica da na području dviju rizičnih županija, prema podacima HTZ-a, boravi tek 30 tisuća Nijemaca, od čega 21 tisuća u Splitsko-dalmatinskoj, a 9 tisuća u Šibensko-kninskoj županiji.

U doba pandemije niti te brojke nisu zanemarive, no svakako ostavljaju nešto nade turističkom sektoru koji, njemačkoj odluci usprkos, još uvijek nije spreman mahati bijelom zastavom.

Predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže kako ne očekuje egzodus Nijemaca s Jadrana te, pomalo neočekivano, pozdravlja činjenicu da je njemačka Vlada, za razliku od nekih drugih, odabrala selektivan pristup u primjeni mjere ograničenja, koji Ostojić drži i najpoštenijim.

“Ne možemo se previše žaliti, zemlje prate kakva je situacija u pojedinim destinacijama te donose odluke koje su nužne za zdravlje i sigurnost njihovih građana. Dakle, mi moramo stabilizirati svoju situaciju i tek ćemo tada dobiti priliku od nekoga nešto tražiti.

No, sasvim otvoreno, mjera testiranja i način provođenja kako je to odabrala Njemačka, jednako kao i činjenica da su mjere proglasili samo za rizične županije, nije tragična za domaći turizam, i ostavlja nam mogućnost ostvarenja daljnjeg turističkog prometa”, kaže Ostojić.

Napominje kako je njemačka odluka slična talijanskoj, koja je također svojim građanima uvela obvezu testiranja pri povratku kući, odredivši da u karanteni moraju provesti samo vrijeme do rezultata testa.

Da to, pojašnjava Ostojić, velikom djelu turista i nije toliko problematično pokazuju informacije iz sektora koje, tvrdi Ostojić, govore da su se Talijani nakon odluke svoje Vlade polako ipak počeli vraćati na Jadran pa Ostojić smatra da bi i njemačka odluka mogla ostaviti dosta prostora da se Nijemci i dalje kupaju na Jadranu.

“Dio će ih, naravno, otići, no ne očekujemo da to budu neke masovne pojave. Turistima koji imaju obvezu testiranja bitno je iskomunicirati gdje se i kako mogu testirati, a hoteli su tu već napravili veliku stvar, s obzirom na to da su posjetiteljima omogućili besplatno testiranje”, kaže Ostojić.

Takav pristup prihvatili su i neki privatni iznajmljivači, pojašnjava direktorica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina. “Dosad su mnogi od njih davali popuste ili besplatan dan ljetovanja, a sada ima onih koji će svojim gostima omogućiti besplatno testiranje, i to je dobro jer znaju da će zauzvrat dobiti pet do sedam dana popunjeni smještaj.

Njemačka odluka sigurno će utjecati na dio turista koje ćemo izgubiti, no slažem se da su Nijemci ovdje odabrali pošteniji pristup. Ima još prostora u kojem možemo ostvariti turistički promet, posebno izvan ovih dviju regija koje su označene rizičnima, a moguće i unutar, ako se gostima dobro iskomunicira gdje se i kako mogu testirati”, kaže Nimac Kalcina.
Nastavak sezone ne otpisuje niti predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba.

Tagovi: hrvatski turizam, talijanski turisti, Martina Nimac Kalcina, njemački turisti, Veljko Ostojić
PROČITAJ I OVO
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE