GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatična nestašica lijekova u Hrvatskoj tek bi mogla nastupiti

Dramatična nestašica lijekova u Hrvatskoj tek bi mogla nastupiti
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2022 / 09:41
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova.

Međutim, može se pretpostaviti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti jer se problemi u globalnim lancima opskrbe ne smiruju, dok se istovremeno sigurnosne zalihe proizvođača tope. Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a.

Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotika, sirupa za sniženje temperature, kortikosteroida, lijekova za snižavanje kolesterola... Međutim, ljekarnici tvrde da nitko u konačnici nije ostao bez lijeka.

– Losartic Plus stigao je danas nakon što je dva mjeseca bio u defekturi. Koristile su se njegove paralele, pa je onda ponestajalo jedne paralele, zatim druge. Ibuprofen sirupa nije bilo neko vrijeme, sada pomalo dolazi, premda ne u velikim količinama, ali ni u jednom trenutku nije bilo da nema ničega. Svi bi u nekom trenutku bili u defekturi, ali uvijek je bilo zamjenskih. Antibiotik Zinnat još imamo, ali ga nema više za naručiti, a on je paralela za lijek kojeg nema već godinu dana. Da, nema Torvasa, ali zato ima bar deset paralela za visoki kolesterol – navela je jedna ljekarnica za Večernji list.

U drugoj ljekarni kažu da nerijetko nekog lijeka nema u jednoj ljekarni, ali se kraćom potragom preko mrežnih grupa brzo pronađe u drugoj. To je, međutim, teže u manjim mjestima.

– Ako npr. nema lijeka koji se sastoji od dvije komponente, liječnik će napisati recept za zamjenska dva lijeka od kojih svaki sadrži jednu od tih komponenti. Mi u ljekarnama smijemo izdati samo paralelu koja je u istom pakiranju. Nemamo jednog lijeka u pakiranju od 0,5 mg, ali imamo puno skladište istog u pakiranju po 0,25 mg, dakle liječnik će napisati recept za to pakiranje. Nažalost, nekad je pacijentima teže doći do liječnika nego do samog lijeka. A često ljudi i ne žele paralelu – rekla nam je ljekarnica iz jedne zagrebačke ljekarne.

Iz HALMED-a kažu da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije

– Trenutačno su u nestašici lijekovi Zinnat 500 mg te Torvas 10 mg i 20 mg, ali su dostupni drugi lijekovi s istim djelatnim tvarima, istih jačina i farmaceutskih oblika, drugih proizvođača. Iako su trenutačno u nestašici po jedna vrsta pakiranja Decortin 20 mg (10 tableta u kutiji) i Decortin 5 mg (100 tableta u kutiji), na hrvatskom su tržištu dostupne dovoljne količine istih lijekova u drugačijim pakiranjima, odnosno Decortin 20 mg, s 50 tableta u kutiji te Decortin 5 mg s 20 tableta u kutiji. Lijek Arava također je trenutačno u nestašici, no dostupni su drugi odobreni lijekovi iz iste farmakoterapijske skupine – kažu u HALMED-u.

Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuiranog pritiska na cijene lijekova na recept, iznosi Milka Kosanović iz HUP-a.

– S druge strane, svjedoci smo enormnih povećanja svih proizvodnih troškova: energije, transporta pa i ljudskih resursa.

Upravo taj nerazmjer između cijena lijekova i troškova proizvodnje počinje uzorkovati i probleme u proizvodnji i opskrbi lijekovima. Mnoge države u EU postale su svjesne ove problematike i ugroženosti opskrbe lijekovima te su hitno pristupile svojim proizvođačima lijekova kako bi zajedno pronašle modele koji bi jamčili sigurne opskrbe i ubrzano rade na pronalasku održivih modela – kaže M. Kosanović i dodaje kako su članicama HUP-ove Udruge proizvođača lijekova u zadnjih godinu dana troškovi transporta porasli do 160%, troškovi sirovina do 118%, troškovi rada do 110%, a troškovi energije do čak 330%.

Tagovi: lijekovi, nestašica, lijekova, Milka Kosanović, Zinnat, HALMED, HZZO
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE