GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

East Capital: Jugoistok Europe mogao bi biti jedan od postpandemijskih pobjednika

East Capital: Jugoistok Europe mogao bi biti jedan od postpandemijskih pobjednika
PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2020 / 08:14
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Iako smo često skloni vidjeti našu regiju kao vječnog gubitnika, analitičari East Capitala očito ne misle tako, barem kad je u pitanju postpandemijsko razdoblje.

Regija je na putu da primi jedan od najvećih stimulativnih paketa na globalnoj razini (ekvivalent 17% do 35% BDP-a) kroz olakšice iz EU fonda za oporavak i proračun, a također će imati koristi od ključnih ekonomskih i poslovnih trendova nakon COVID-a. Istodobno, investitori bi trebali imati na umu da regionalna tržišta nude neke od najatraktivnijih valuacija na globalnoj razini, navode analitičari East Capitala.

Bugarska i Hrvatska dobit će sredstva u iznosu od 35% svog BDP-a za 2019. godinu, dok će Grčka, Rumunjska i Slovenija dobiti potporu u iznosu od 27%, 26% i 17% svog BDP-a za 2019. godinu. To znači dodatnih 2,5% do 5% BDP-a godišnje, što će biti od velike pomoći srednjoročnim ekonomskim izgledima.

- Naši razgovori s dužnosnicima u Sloveniji i Grčkoj sugeriraju da vlade neće gubiti vrijeme u pripremi projekata kako bi mogle privući većinu dostupnih sredstava, navode analitičari East Capitala.

Dodaju kako očekuju značajne multiplikacijske efekte na ekonomski rast jugoistočne Europe budući da će sredstva biti usmjerena na višestruke široke infrastrukturne projekte i bit će fokusirana na zelenu transformaciju i poboljšanja strukturne učinkovitosti. U Grčkoj, na primjer, srednjoročna potencijalna stopa rasta BDP-a može se povećati za 2-2,5 pps u odnosu na prethodne procjene.

- Vjerujemo da će većina zemalja u regiji uspjeti rasti brzinom od 5%, okruženju koje bi trebalo podržati lokalna poduzeća i njihovu zaradu.

Vrijeme je još jedan vrlo pozitivan faktor, jer je oko 70% EU fonda za oporavak namijenjeno do 2023. godine i u potpunosti biti isplaćeno do 2026. godine, kako bi se olakšao ekonomski oporavak ranije u ciklusu, navode analitičari.

U trenutnom okruženju političke i korporativne ambicije se usklađuju stavljajući veći naglasak na lokalnu proizvodnju, preokrenuvši tako dugogodišnje trendove za poticanje proizvodnje u inozemstvo.

- Razumno je očekivati da će veliki dio europskih kompanija pokušati povezati proizvodne lance unutar EU i susjednih zemalja. Balkan i Turska mogu biti regije izbora s obzirom na njihov visoku razinu obrazovanja i profesionalnih vještina, u kombinaciji s još uvijek znatno nižim prosječnim plaćama u usporedbi sa zapadnom Europom (prosječna plaća u Rumunjskoj u prvom kvartalu 2020. bila je 1082 eura mjesečno u odnosu na 4035 eura za Njemačku)

Iseljenici koji se vraćaju kući još je jedan trend koji bi trebao biti strukturno pozitivan za rast u regiji, jer nedostatak radne snage pada. Povratak barem dijela dijaspore uzrokovat će značajno povećanje razine potencijalnog rasta BDP-a, zaključuju u East Capitalu.

Mnoge zemlje jugoistočne Europe izrazito su ovisne o turizmu, a iako je početni šok bio negativan, očekuje se da će na dugoročni turizam najviše utjecati ograničenja putovanja i zdravstveni propisi, dok bi kratkoročni promet trebao imati koristi. Veće šanse Europljana da putuju u Grčku, Hrvatsku, Tursku i Bugarsku umjesto odmora u daleke zemlje, koriste Balkanu u smislu preraspodjele turističkih tokova.

Baza lokalnog novca uloženog na regionalna tržišta dionica nastavlja se širiti i sada je značajan pokretač na tržištu. Posljednjih godina, na leđima rastuće stope zaposlenosti i rastućeg raspoloživog dohotka, domaći mirovinski fondovi su se povećali i stabilni prilivi dugoročnog novca usmjeravaju se na lokalna tržišta kapitala.

Tržišta dionica u regiji su u 2020. godini imala različite smjerove, a padovi su se kretali od 9% u Sloveniji do čak 33% u Grčkoj. Rumunnjka i Turska su imale između 16% i 20% pada. Ali na većini tržišta uglavnom su lokalni ulagači prikupljali dionice.

- Smatramo da će pozitivni ekonomski izgledi i niske procjene na kraju privući i strane investitore, navode iz East Capitala.

Tagovi: tržište kapitala, East Capital, tržište dionica, pomoć EU, hrvatski turizam, Balkan, regija, tržište rada, povratak iseljenika
PROČITAJ I OVO
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
STAVOVI
WHO: Testovi na koronavirus trebaju imati veću ulogu u međunarodnom prometu
ŽENEVA - Testovi na koronavirus u međunarodnom prometu bi se trebali koristiti češće od karanena, rekao je u petak čelnik odbora za izvanredne situacije WHO-a Didier Houssin.
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
OŠTAR PAD
U Srbiji u septembru 43,1 odsto manje turista
BEOGRAD - U Srbiji je u septembru ove godine boravilo 43,1 odsto manje turista nego u istom mesecu 2019, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu investitora, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu investitora, promet slab
ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi u petak su indeksi ojačali, prekinuvši 2-dnevni pad, no uz vrlo skroman promet, dok su u fokusu ulagača bila poslovna izvješća kompanija.
Europske burze pod pritiskom treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Europske burze pod pritiskom treći dan zaredom
FRANKFURT - Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će nove restriktivne mjere zbog rekordnog rasta novozaraženih koronavirusom usporiti oporavak gospodarstava.
Azijska tržišta: Indeksi pali treći uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali treći uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše usporavanja oporavka globalnog gospodarstva zbog neumoljivog širenja koronavirusa u svijetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE