GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD odobrava 17 miliona evra zajma za izgradnju pešačkog mosta u Beogradu

EBRD odobrava 17 miliona evra zajma za izgradnju pešačkog mosta u Beogradu
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2023 / 08:04
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - EBRD će, kroz kredit Gradu Beogradu od 17 miliona evra, finansirati projekat izgradnje pešačko - biciklističkog mosta od Novog Beograda do Ade Ciganlije. Ukupni troškovi posla procenjuju se, kako je objavio EBRD - do 20 miliona evra.

Prema podacima koje je objavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), datum odobrenja ove investicije je 28. jun 2024. godine.

„Reč je o kreditu od 17 miliona evra Gradu Beogradu za razvoj i izgradnju pešačke i biciklističke veze između Novog Beograda i Ade Ciganlije preko mosta na reci Sava. Projekat će promovisati aktivnu i mikro mobilnost i bolju povezanost unutar grada i biće finansiran u okviru EBRD linije za zelene gradove“, navodi EBRD.

EBRD navodi da je izgradnja pešačko-biciklističkog mosta preko reke Save „deo strateškog opredeljenja Grada da podstakne biciklizam kao čist vid transporta, poboljša dostupnost i poveže najnaseljenije područje Beograda (Novi Beograd) sa glavnom prirodnom rekreativnom zonom grada – Adom Ciganlijom“.

Podsetimo, početkom deembra, predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će izgradnja pešačko-biciklističkog mosta, koji će spojiti Novi Beograd od Bloka 70 do Ade Ciganlije, početi, kako je rekao – na proleće naredne godine, te da će za taj posao biti potrebno oko 12 meseci.

Tada je, kako je izvestio Beoinfo, izjavio da je potpisan protokol o finansiranju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i da je „vrednost projekta između 15 i 17 miliona evra“.Taj most bi, prema njegovim rečima, trebalo da spoji ne samo Novi Beograd sa Adom Ciganlijom već i da „pruži mogućnost građanima ovog dela grada da dođu i do novog zoološkog vrta, koji će biti izmešten iz centra grada i lociran na Adi Ciganliji“.

„U narednom periodu preostaje nam da rešimo pitanje 400 – 500 porodica koje žive na tom prostoru. Ne želimo da oni ostanu bez krova nad glavom, tako da ćemo pokušati svima da pomognemo, ali i oni moraju da budu svesni da tamo žive bez ikakvog prava, jer je Ada Ciganlija zaštićena zona. Kako to budemo rešavali, paralelno ćemo završavati i projekat zoo-vrta. U poduhvatu premeštanja zoološkog vrta nemamo iskustva, ali ćemo angažovati ljude iz Evrope i sveta koji u tome imaju iskustva“, najavio je Đapić početkom decembra, preneo je Beoinfo.

On je istakao da se za ovaj most neće povlačiti nova sredstva.

„Uspeli smo da prebacimo sredstva koja su bila opredeljena za druge projekte, a koji nisu uspeli da se realizuju. Banka nam je izašla u susret i na tome sam im zahvalan“, naveo je tada Šapić.

Tagovi: ebrd, beograd, pešački most
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE