GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD odobrava 17 miliona evra zajma za izgradnju pešačkog mosta u Beogradu

EBRD odobrava 17 miliona evra zajma za izgradnju pešačkog mosta u Beogradu
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2023 / 08:04
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - EBRD će, kroz kredit Gradu Beogradu od 17 miliona evra, finansirati projekat izgradnje pešačko - biciklističkog mosta od Novog Beograda do Ade Ciganlije. Ukupni troškovi posla procenjuju se, kako je objavio EBRD - do 20 miliona evra.

Prema podacima koje je objavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), datum odobrenja ove investicije je 28. jun 2024. godine.

„Reč je o kreditu od 17 miliona evra Gradu Beogradu za razvoj i izgradnju pešačke i biciklističke veze između Novog Beograda i Ade Ciganlije preko mosta na reci Sava. Projekat će promovisati aktivnu i mikro mobilnost i bolju povezanost unutar grada i biće finansiran u okviru EBRD linije za zelene gradove“, navodi EBRD.

EBRD navodi da je izgradnja pešačko-biciklističkog mosta preko reke Save „deo strateškog opredeljenja Grada da podstakne biciklizam kao čist vid transporta, poboljša dostupnost i poveže najnaseljenije područje Beograda (Novi Beograd) sa glavnom prirodnom rekreativnom zonom grada – Adom Ciganlijom“.

Podsetimo, početkom deembra, predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će izgradnja pešačko-biciklističkog mosta, koji će spojiti Novi Beograd od Bloka 70 do Ade Ciganlije, početi, kako je rekao – na proleće naredne godine, te da će za taj posao biti potrebno oko 12 meseci.

Tada je, kako je izvestio Beoinfo, izjavio da je potpisan protokol o finansiranju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i da je „vrednost projekta između 15 i 17 miliona evra“.Taj most bi, prema njegovim rečima, trebalo da spoji ne samo Novi Beograd sa Adom Ciganlijom već i da „pruži mogućnost građanima ovog dela grada da dođu i do novog zoološkog vrta, koji će biti izmešten iz centra grada i lociran na Adi Ciganliji“.

„U narednom periodu preostaje nam da rešimo pitanje 400 – 500 porodica koje žive na tom prostoru. Ne želimo da oni ostanu bez krova nad glavom, tako da ćemo pokušati svima da pomognemo, ali i oni moraju da budu svesni da tamo žive bez ikakvog prava, jer je Ada Ciganlija zaštićena zona. Kako to budemo rešavali, paralelno ćemo završavati i projekat zoo-vrta. U poduhvatu premeštanja zoološkog vrta nemamo iskustva, ali ćemo angažovati ljude iz Evrope i sveta koji u tome imaju iskustva“, najavio je Đapić početkom decembra, preneo je Beoinfo.

On je istakao da se za ovaj most neće povlačiti nova sredstva.

„Uspeli smo da prebacimo sredstva koja su bila opredeljena za druge projekte, a koji nisu uspeli da se realizuju. Banka nam je izašla u susret i na tome sam im zahvalan“, naveo je tada Šapić.

Tagovi: ebrd, beograd, pešački most
PROČITAJ I OVO
Bitcoin uzletio iznad 66.000 dolara, optimisti najavljuju pohod na rekord
UZLET
Bitcoin uzletio iznad 66.000 dolara, optimisti najavljuju pohod na rekord
NEW YORK - Cijena bitcoina brzo se oporavila od nedavnog pada na šestomjesečnu najnižu razinu od 53.500 USD 5. srpnja, povrativši razinu od 66.000 USD i mogao bi ponovno testirati svoju najvišu vrijednost svih vremena od 73.700 USD dosegnutu u ožujku.
Uzlet izvoza streljiva iz BiH
STRELJIVO
Uzlet izvoza streljiva iz BiH
SARAJEVO - Vojna industrija BiH nastavlja s obaranjem rekorda nakon što je u prvih šest mjeseci 2024. godine izvezla naoružanje i streljivo u ukupnoj vrijednosti od 146,9 milijuna KM.
BCG: Hrvati najviše štede u nekretninama i gotovini
ŠTEDNJA
BCG: Hrvati najviše štede u nekretninama i gotovini
ZAGREB - Financijsko bogatstvo hrvatskih građana raslo je znatno sporije u usporedbi s prosjekom istočne Europe i usklađeno je s globalnim stopama rasta.
Wall Street: Novi pad indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Novi pad indeksa
NEW YORK - Dionice su se povukle u petak, dok je Wall Street završio tjedan definiran rotacijom ovogodišnjih megacap dobitnika u korist manjih imena.
Dubrovnik ostvario dva milijuna noćenja 11 dana ranije nego lani
USPJESI
Dubrovnik ostvario dva milijuna noćenja 11 dana ranije nego lani
DUBROVNIK - Dubrovačka gradska uprava izvijestila je danas da je ovogodišnje dvomilijunto turističko noćenje na dubrovačkom području zabilježeno 16. srpnja, što je jedanaest dana ranije nego u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE