GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija Maldiva se oporavlja s povratkom turista

Ekonomija Maldiva se oporavlja s povratkom turista
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2021 / 19:52
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Prema posljednjoj ocjeni Fitcha, jedne od najutjecajnijih agencija za kreditni rejting država i kompanija na međunarodnom financijskom tržištu, ekonomija Maldiva je na sporom, ali stabilnom putu oporavka.

Uslijed globalne pandemije koja se polako povlači, Fitch je izradio analizu kreditne sposobnosti Maldiva i prognoze su pozitivne zahvaljujući povratku turista u sve većem broju.

Naime, Fitch je podigao dugoročnu ocjenu Maldiva sa “CCC” na “B-” (najviša ocjena je “AAA”, a najniža “D”), kada je ova zemlja u listopadu 2021. godine primila milijuntog turistu. Daleka odredišta kao što su Maldivi oduvijek privlače veliki broj posjetitelja, zbog egzotične prirode i raznovrsnih sadržaja. S obzirom da su Maldivi među prvim zemljama na svijetu koje su ponovo otvorile granice za turiste, te da godišnja turistička sezona tek počinje i da će trajati do travnja, nema sumnje da će ekonomija zemlje orijentirana na turizam doživjeti poboljšanja.

Maldivi – fokus na ekonomiji i turizmu, povećan broj turista

S postepenim povlačenjem pandemije, Maldivi se sada fokusiraju na relevantna pitanja kao što su klimatske promjene, ekonomija i turizam. Ocjena agencije Fitch ukazuje na to da u zemlji trenutno postoji sposobnost izvršenja financijskih obveza, ali i da je prisutan visok rizik promjene poslovne klime i ekonomskih uvjeta, te visok kreditni rizik.

Naime, dolasci turista na Maldive su naglo porasli, turizam se vratio na oko 70% razine prije pandemije. Takođe, broj noćenja se promijenio – turisti u prosjeku imaju tendenciju da ostanu oko tri dana duže nego ranije. Inače, Maldivi su privukli rekordnih 1,7 milijuna stranih turista u 2019. godini, što je povećanje od 15% u odnosu na prethodnu godinu. Najveći dio posjetitelja bio je iz Kine. Krajem 2020. godine taj broj je bio trostruko manji – zabilježeno je samo 555.494 dolazaka turista.

Očekuje se da dođe do dalje postepene normalizacije turističkih dolazaka na preko 80% nivoa prije pandemije, već 2022. godine i na oko 100% 2023. godine. Ipak, nestabilnost ekonomskih uvjeta leži u opasnosti od novog vala COVID-19, kao i u jakoj konkurenciji drugih globalnih turističkih destinacija, koje su takođe u režimu oporavka.

U fokusu državnog vrha Maldiva je rad na proširenju turističkih asortimana, kroz ulaganje u infrastrukturne projekte koji doprinose ekonomskom rastu (uz moguće povećanje posteljnog kapaciteta i sl.).

Razvoj novog terminala na glavnom međunarodnom aerodromu, posebno bi trebalo da omogući značajno povećanje broja turista u narednim godinama, a grade se i nova odmarališta. Da bi zadovoljio rastuću potražnju posjetilaca, prateći vladinu strategiju da dramatično poveća broj hotelskih soba na Maldivima, predsednik Maldiva Ibrahim Solih je obećao da će otvoriti 50 novih odmarališta u periodu od pet godina, stvarajući 18.000 novih radnih mjesta.

Pored investiranja u infrastrukturu, Vlada Maldiva pokrenula je još neke inicijative za privlačenje većeg broja turista. Jedna od njih je i program lojalnosti koji nagrađuje redovne posjetioce poenima na osnovu učestalosti i trajanja putovanja. Oni koji sakupe mnogo poena biće podignuti na različite nivoe elitnog statusa koji nude prednosti uključujući hotelske popuste.

Maldivi spremni za investitore

Na Maldivskom investicionom forumu na Dubai Expo 2020, predsednik Maldiva Ibrahim Solih govorio je o “plavoj ekonomiji” i njenoj ključnoj ulozi u ekonomskoj politici države. Navodeći da su se Maldivi oduvijek oslanjali na more i da je održivo i efikasno korišctenje ogromnih morskih resursa od najveće važnosti za Maldivce, Solih je rekao da postoji mnogo prostora za saradnju sa međunarodnim stručnjacima kako bi se ostvarila obostrana korist od promocije tzv. plave ekonomije.

Takođe, Solih je rekao da je zemlja sada otvorena za poslovanje nakon pandemije i da je spremna da dočeka investiture uz promociju “povoljnog okruženja”. Nagovešteno je uklanjanje nepotrebne birokratije uz pojednostavljene procedure, povećanje pristupa financijama i osiguravanje većeg odgovora, transparentnosti, nepromjenjivosti i sigurnosti za investitore.

Sigurnost i zdravlje turista na prvom mjestu

Kao jednu od mjera oporavka ekonomije i čitavog sistema, Ministarstvo turizma Maldiva pokrenulo je tokom travnja 2021. godine kampanju “Ja sam cijepljen”. Akcija se provodi sa ciljem da se osigura sigurno i zdravo okruženje za turiste, a Maldivi zadrže status jedne od najsigurnijih destinacija u svijetu za putnike.

Inicijativa je pokrenuta sa namjerom da Maldivi postanu prvi potpuno vakcinisani turistički sektor. Uz jedinstvenu geografsku formaciju od otoka koja nude prirodno fizičko distanciranje, te stroge mjere sigurnosti i zdravlja na snazi, cijepljeni turistički sektor se uzima kao dodatna prednost u podsticanju turista da posjete odredište.

Tako je od kolovoza 2021. godine, preko 97% zaposlenih u turizmu na Maldivima primilo prvu dozu cjepiva, a preko 90% je potpuno cijepljeno.

Maldivi – omiljena destinacija turista

Pored toga što su u listopadu dočekali milijuntog turistu ove godine, Maldivi su u ovom mjesecu zabilježili i najviše dolazaka – preko 100.000 turista. Prosječan broj dnevnih dolazaka na Maldive iznosi 4.494, a najveći broj ljudi dolazi iz Indije, Rusije, Njemačke, Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

Ne postoje posebna ograničenja i komplikacije kada je u pitanju ulazak u zemlju. Podrazumijeva se da su turisti cijepljeni nekim od cjepiva koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, tj. da su drugu dozu dobili najmanje 14 dana prije prelaska granice. Pored toga potrebno je da se ispuni jedan formular na web-stranici maldivske granične policije. Svi putnici moraju da pokažu potvrdu o negativnom PCR testu obavljenom u roku od 96 sati prije polaska, s jasno naznačenim nazivom i adresom laboratorije, kao i datumom uzimanja uzorka, bez obzira na njihov status cijepljenja.

Egzotična privlačnost Maldivskih otoka ne jenjava godinama, a prema mišljenju mnogih Maldivi važe za idealnu destinaciju za odmor. Sa svojim bijelim plažama i tirkiznim morem, Maldivi su savršeno mjesto za ljetovanje. Premda se u ljepotama ove ostrvske države može uživati tijekom cijele godine, turistička sezona počinje u studenom i završava se u travnju. Tijekom ovog perioda klima je najpovoljnija – u veljači i ožujku ima najmanje uvjeta za kišu.

Kao arhipelag savršen za opuštanje i fotografiju – Maldivi su raj u Indijskom oceanu. Obuhvataju 1.192 sićušna koralna otočića razbacana u opsegu od oko 800 kilometara po ekvatoru, a posebna turistička odmarališta su odvojena od naseljenih ostrva. Turisti koji stignu na međunarodni aerodrom Male, prevoze se čamcem ili hidroavionom do osamljenih odmarališta.

Kada je u pitanju smještaj, raspoloživi kapaciteti podrazumijevaju hotele u glavnom gradu Maleu, koji su naročito pogodni za poslovne posjete. Takođe postoje čuveni resorti kao sa razglednica, namijenjeni za romantičan odmor ili obiteljsku zabavu. Ljetovanje na Maldivima može biti i u vidu krstarenja, prilikom kog možete obići više malih ostrva. Osim toga tu je i opcija odsjedanja u pansionima u lokalnom gradu za turiste koji žele da se druže sa ljudima i upoznaju se neposredno sa kulturom okruga.

Jedan od marketiniških poteza Maldiva jest i onaj gdje se destinacija promovira kao mjesto za “normalan odmor”. Upravo zahvaljujući izolaciji većine hotela i činjenici da ogromna većina posjetitelja ostaje u odmaralištu umjesto da izlazi – Maldivska otočja sasvim izvjesno predstavljaju sigurno mjesto za ljetovanje.

Tagovi: Maldivi, turizam, globalni turizam, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE