GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska tržišta: Indeksi rastu četvrti dan zaredom

Europska tržišta: Indeksi rastu četvrti dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 10:06
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama cijene dionica porasle i u četvrtak ujutro, četvrti dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko banaka i kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer ojačao 0,3 posto.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,50 posto, na 6.541 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 13.986 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 5.588 bodova.

U fokusu ulagača su poslovna izvješća kompanija i banaka, a većina njih, primjerice Deutsche Bank, ostvarila je u posljednjem lanjskom tromjesečju bolje rezultate nego što su analitičari očekivali.

Najviše su jutros, oko 1 posto u prosjeku, porasle cijene dionica proizvođača automobila.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u nove poticajne mjere američkom gospodarstvu.

Predsjednik SAD-a Joe Biden održao je jučer video konferenciju s demokratskim zastupnicima u oba doma Kongresa, dok se priprema proceduralni manevar kako bi se ozakonio Bidenov prijedlog o poticajima vrijednima 1.900 milijardi dolara.

Republikanci se protive tako izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa se ulagači nadaju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,2 posto, nakon tri dana rasta.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,1 posto, na 28.341 bod.

Azijski ulagači odlučili su jutros povući dio zarade s tržišta, nakon što su cijene dionica snažno porasle u prethodna tri dana i tako nadoknadile gotovo sve gubitke od prethodnoga tjedna.

Ulagače je zabrinulo zaoštravanje uvjeta likvidnosti na kineskim tržištima, s obzirom da su kratkoročne kamatne stope ponovno u uzlaznoj putanji.

Rast tih kamata izazvao je strahovanja da kineske vlasti polagano zaoštravaju uvjete kreditiranja kako bi zauzdale rast cijena dionica i nekretnina.

„U Aziji je riskantna imovina vrlo osjetljiva na uvjete likvidnosti u Kini, a tamošnje vlasti, čini se, zaoštravaju kreditne uvjete posljednjih dana”, kaže Masahiko Loo, portfelj menadžer u fondu AllianceBernstein.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, Deutsche Bank, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE