GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska tržišta pala četvrti dan zaredom

Europska tržišta pala četvrti dan zaredom
LOŠA SERIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2020 / 10:06
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale četvrti dan zaredom, skliznuvši blizu najnižih razina u mjesec dana, jer su ulagači zabrinuti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u Europi.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,9 posto, nakon što je jučer potonuo 1,3 posto, i zaronio nedaleko najniže razine u mjesec dana.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,90 posto, na 5.725 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,45 posto, na 12.375 bodova, a pariški CAC 1,20 posto, na 4.794 boda.

Burze su pod pritiskom zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u Europi. Španjolska je postala prva zemlja zapadne Europe u kojoj je broj zaraženih premašio milijun, dok je Italija zabilježila rekordni dnevni rast broja zaraženih.

Kako i mnoge druge zemlje bilježe rekordni broj zaraženih, sve više europskih zemalja ponovno uvodi restriktivne mjere, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.

Jutros je, primjerice, objavljeno da je potrošačko povjerenje u Njemačkoj osjetno palo jer se u strahu od drugog vala koronavirusa građani suzdržavaju od potrošnje.

Ulagače je pokolebao i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu zbog neizvjesnosti u vezi raspleta pregovora između Bijele kuće i Kongresa o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Najvažnija su pitanja kolika će biti vrijednost poticaja i hoće li se dogovor postići prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Ministar financija Steven Mnuchin i Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručili su jučer da je dogovor moguć, unatoč protivljenju republikanaca u Senatu, i da se pregovori nastavljaju u četvrtak.

Iz Bijele kuće je, pak, poručeno da i dalje postoje razlike u stajalištima između vlade i demokrata iz Zastupničkog doma, a predsjednik Donald Trump optužio je demokrate da ne žele postići kompromis.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 23.474 boda.

Azijske ulagače razočarala je procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će gospodarstva u azijsko-pacifičkoj regiji u ovoj godini u prosjeku pasti za 2,2 posto, što nije zabilježeno nikada prije. Još nedavno MMF je očekivao pad u toj regiji za 1,6 posto.

MMF je poručio i da će oporavak biti spor i razlikovat će se od zemlje do zemlje, pri čemu će najviše biti pogođene zemlje koje više ovise o turizmu.

Tagovi: EU tržišta, FTSE100, STOXX 600, DAX, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE