GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske burze blago porasle na početku tjedna

Europske burze blago porasle na početku tjedna
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2023 / 10:34
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago porasle, nastavivši pozitivni niz od prošloga tjedna, jer je ulagače ohrabrilo daljnje popuštanje restriktivnih covid mjera u Kini.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio 3,4 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,22 posto, na 7.715 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,26 posto, na 14.647 bodova, a pariški CAC 0,12 posto, na 6.868 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u plusu oko 2 posto i dosegnuo najvišu razinu u pet mjeseci.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 2,6 posto. U Japanu se zbog praznika danas ne radi.

Na burzama vlada dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta kineskog gospodarstva, s obzirom da tamošnje vlasti ubrzano popuštaju restriktivne covid mjere.

Doduše, idući mjeseci bit će izazovni jer mnoge bolnice i krematoriji javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od covida, no ulagači se nadaju da će se jednom, kada val zaraze prođe, život i potrošnja vratiti u normalu, pa ne obraćaju pažnju na trenutne probleme.

Tim više što je kineska središnja banka poručila da će pružiti financijsku podršku domaćoj potrošnji, ključnim investicijskim projektima i tržištu nekretnina.

Pozitivno na tržišta utječe i skok burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak za više od 2 posto jer su novi gospodarski podaci podržali nadu da bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamata.

Zbog toga će u utorak u fokusu ulagača biti izlaganje predsjednika Feda Jeromea Powella na skupu središnjih bankara u Stockholmu.

U četvrtak se, pak, očekuje izvješće o potrošačkim cijenama u prosincu u SAD-u, a koje će vjerojatno pokazati da inflacijski pritisci i dalje popuštaju.

A krajem tjedna u SAD-u počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi mogla znatno utjecati na smjer tržišta, s obzirom da se ne očekuju osobiti rezultati zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstava.

Tagovi: EU tržišta, Stoxx 600, FTSE100, DAX
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE