GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski avioprijevoznici i zračne luke upozoravaju na kaos zbog covid potvrda

Europski avioprijevoznici i zračne luke upozoravaju na kaos zbog covid potvrda
ZRAČNI PRIJEVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2021 / 20:47
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Udruženje najvećih europskih zrakoplovnih kompanija i zračnih luka upozorilo je da će doći do kaosa i višesatnih čekanja nakon puštanja u promet digitalne potvrde EU-a o covidu-19, ako se ne uspostavi bolja koordinacija između zemalja.

ajednički europski sustav covid certifikata stupa na snagu u četvrtak.

Udruga zračnih luka ACI te udruženja zrakoplovnih kompanija A4E, IATA i ERA upozorili su u pismu europskim čelnicima na "zabrinjavajuću šarolikost pristupa" širom kontinenta.

"Kako će se putnički promet povećavati u narednim tjednima, rizik od kaosa u europskim zračnim lukama stvaran je", navodi se u zajedničkom pismu upućenom europskim čelnicima u ponedjeljak, koje je vidio Reuters.

Krajem svibnja postignut je dogovor o digitalnoj potvrdi na europskoj razini.

Certifikat bi trebao funkcionirati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti "covid status" posjetitelja.

Kod će pokazati je li osoba cijepljena, negativna na covid ili je preboljela covid.

Dodatne provjere i oprema za čitanje kodova bit će potrebni u zračnim lukama. U pismu zrakoplovnih kompanija i zračnih luka navdoi se kako se čekanja i kašnjenja usred ljetne sezone ogu izbjeći samo implementirati sustav po kojemu bi certifikat o cijepljenju i listić za lociranje putnika bili obrađeni prije no što putnik stigne u zračnu luku.

Također se navodi da bi takve provjere trebale biti vršene samo u zemljama iz koje putnik kreće na putovanje, a ne po slijetanju, te da bi države članice trebale upravljati zdravstvenim podacima i omogućiti opremu za čitanje QR kodova.

"Visoka razina fragmentacije i razlika u implementaciji DCC-a (digitalni covid certifikat), kao i nastavak dupliciranja provjera dokumenata u nekoliko država, zabrinjavajući su", stoji u pismu.

Direktor ACI-a za Europu Olivier Jankovec kazao je da zračne luke "postaju vrlo zabrinute".

"Suočavanje s ovim povećanjem bit će neviđeni izazov", rekao je.

Budući da se velik dio provjere obavlja ručno u zračnoj luci kazao je da je "vrlo, vrlo nervozan".

Vrijeme provedeno u zračnim lukama tijekom putovanja povećalo se na 3 sata sa sat/sat i pol prije pandemije, kazao je potpredsjednik europske IATA-e Rafael Schvartzman.

Ako ne dođe do promjena moglo bi teoretski doći i do povećanja od pet do čak osam sati, ističe Schvartzman.

Uoči sastanka europskih zemalja o digitalnom certifikatu u utorak, Europska je komisija izdala smjernice državama članicama, u kojima stoji da postoji 10 različitih kombinacija provjera u europskim zemljama.

Zbog toga postoji rizik "nepotrebnog dupliciranja mjera i posljedično čekanja i gužvi u zračnim lukama"

Tagovi: zračni prijevoz, Lufthansa
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE