GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europu preplavili lažni lijekovi za mršavljenje

Europu preplavili lažni lijekovi za mršavljenje
LAŽNJACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2023 / 20:40
Autor: SEEbiz / N1 info

ZAGREB - Sve veća potražnja za lijekom za kojeg influenceri diljem interneta tvrde da pomaže pri mršavljenju, no zalihe kojeg u Europi su ograničene, prouzročila je eksploziju lažnih i potencijalno opasnih injekcija kojima se riskiraju životi.

U prvih sedam mjeseci ove godine, samo u Irskoj je zabilježen sedmerostruki porast ilegalnog uvoza semaglutida – aktivnog sastojka u lijeku protiv dijabetesa Ozempicu i lijeku za mršavljenje Wegovyju – u usporedbi s čitavom 2022. godinom. U Francuskoj pacijenti lažnim receptima pokušavaju doći do lijekova, a neki spa centri prodaju semaglutid naizgled bez potrebe za receptom, što ovaj sastojak čini ilegalnim i potencijalno lažnim, piše Politico.

Usred oštrih restrikcija u opskrbi Ozempica i Wegovyja, pacijenti se okreću društvenim mrežama i online ljekarnama u očajničkoj želji da se dokopaju lijekova koji bi mogli revolucionarizirati liječenje pretilosti. Kliničko testiranje je pokazalo da pretili pacijenti tijekom 68 tjedana izgube nekih 15 posto tjelesne težine, u usporedbi s onima koji su dobivali placebo.

Influenceri na TikToku, Facebooku i X-u (bivšem Twitteru) objeručke su dočekali tu vijest nakon koje su se na internetu pojavile gomile prodavača koji nude jeftine krivotvorene verzije lijeka, preprodaju lijekove kupljene na recept ili čak nude sirove sastojke za kućnu izradu lijeka.

Neki kupci možda će i uspjeti doći do pravog rijeka – vjerojatno ilegalno preprodanog – no većina semaglutida kupljenog preko interneta vjerojatno je ili krivotvorena verzija iz nedopuštenih izvora koja sadrži čitav niz otrova ili, što je još gore, potpuno lažni lijek koji sadrži sve od šećerne vode do smrtonosnih teških metala ili otrova za štakore.

Ipak, europski regulator lijekova, koji pazi da su lijekovi u EU-u sigurni i efikasni, kaže da nije odgovoran za lažne injekcije koje Europljani dobivaju iz lažnih online laboratorija i ljekarni.

Iz Europske agencije za lijekove (EMA) za Politico su poručili da je “rješavanje problema krivotvorenih ili lažnih lijekova pitanje za policiju i to je izvan opsega odgovornosti EMA-e.” Upitani jesu li dobili izvješća o lažnom semaglutidu, nisu odgovorili, već su predložili da Politico kontaktira europske agencije za kriminal, što je portal i učinio.

Glasnogovornik EUROPOL-a za Politico je rekao: “Svjesni smo ovog fenomena i trenutno podržavamo operacije kojima je meta ilegalna trgovina takvim supstancama. Budući da te operacije trenutno traju, ne možemo u ovom trenutku detaljno o njima govoriti.”

Tagovi: lijekovi za mršavljenje, mršavljenje, lijekovi
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE