GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

George Soros predaje sinu Alexu kontrolu nad svojim carstvom

George Soros predaje sinu Alexu kontrolu nad svojim carstvom
KONTROLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2023 / 07:40
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Milijarder filantrop George Soros potvrdio je da kontrolu nad svojim 25 milijardi dolara vrijednim carstvom predaje svom sinu Alexu.

Soros (92) prema Forbesu ima neto vrijednost od 6,7 milijardi dolara i jedan je od 400 najbogatijih ljudi na svijetu. U 2017. prebacio je 18 milijardi dolara iz svog obiteljskog ureda u svoje Zaklade Otvorenog društva – grupu dobrotvornih organizacija koje djeluju u više od 100 zemalja – čiji je Alex imenovan predsjednikom u prosincu.

Alex je, govoreći za Wall Street Journal u ekskluzivnom intervjuu objavljenom tijekom vikenda, rekao da je "više političar" od svog oca i nagovijestio značajnu financijsku ulogu Soroseve organizacije na izborima u SAD-u sljedeće godine. Zaklade Otvorenog društva nisu odmah odgovorile na zahtjev CNBC-a za komentar, ali je glasnogovornik potvrdio detalje intervjua novinskoj agenciji Reuters.

Izražavajući svoju zabrinutost zbog mogućeg povratka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, 37-godišnji Soros rekao je za Wall Street Journal: “Koliko god bih volio izvući novac iz politike, sve dok to radi druga strana , i mi ćemo to morati učiniti.”

Stariji Soros, često na meti desničarskih zavjerenika, bio je jedan od najvećih donatora američke Demokratske stranke - donirao je oko 140 milijuna dolara politički nabijenim organizacijama za zagovaranje i glasačkim inicijativama 2021. godine.

Spominjan kao čovjek koji je "slomio Englesku banku" nakon što je 1992. skratio britansku funtu, navodno ostvarivši profit od milijardu dolara, George Soros napustio je Mađarsku u dobi od 17 godina kako bi pohađao London School of Economics radeći kao željezničar portir i konobar.

Milijarder Elon Musk nedavno je na Twitteru napao Sorosa nakon što je njegov Soros Fund Management smanjio svoj udio u Tesli. Musk je naveo da "mrzi čovječanstvo" i da "želi nagrizati samo tkivo civilizacije". Soros je u članku za WSJ opisao sebe kao "ljudskog čovjeka kada žele nekoga okriviti".

Musk je branio svoje komentare u intervjuu s Davidom Faberom iz CNBC-a, rekavši da ga nije briga hoće li njegovi zapaljivi tweetovi uplašiti investitore ili kupce. "Reći ću što želim, a ako je posljedica toga gubitak novca, neka tako bude", rekao je Musk za CNBC.

Sorosov najstariji sin i Alexov stariji polubrat Jonathan Soros, osnivač i glavni izvršni direktor privatne investicijske tvrtke JS Capital Management, ranije se smatrao "jasnim nasljednikom", izvijestio je Journal.

Tagovi: George Soros, Soros, Alex Soros, Elon Musk
PROČITAJ I OVO
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove
PREDVIĐANJA
BlackRock: Suvereni fondovi i mirovinci ulaze u bitcoin ETF-ove

NEW YORK - Financijske institucije održavaju marljive i istraživačke razgovore, a BlackRock igra ulogu edukatora, rekao je Robert Mitchnick, voditelj tvrtke za digitalnu imovinu.

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE